Οδηγός για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Πότε θα αλλάξουν τα επιτόκια. Τι θα ισχύσει για αιτήσεις έως τις 30/9. Οι ενέργειες όσων υπάγονται σε παλαιότερες ρυθμίσειςΑπό τον 
Νάσο Χατζητσάκο

Οσοι έχουν ήδη υπαχθεί, καθώς και όλοι όσοι υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν από τη μείωση του επιτοκίου στο 3% (από το 5% που ίσχυε μέχρι πρότινος) σε βάθος δεκαετίας. Οι υπόλοιποι οφειλέτες, που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις, για να ωφεληθούν θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και του ΕΦΚΑ, η μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές στα Ταμεία αφορά τόσο όσους ήδη έχουν διακανονίσει το χρέος τους με βάση την τρέχουσα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις όσο και αυτούς οι οποίοι θα κάνουν αίτηση υπαγωγής έως τις 30 Σεπτεμβρίου (οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης στις διατάξεις της, με το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, να έχει αποκλειστεί εκ των προτέρων). Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 90.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα δουν το επιτόκιο και κατ’ επέκταση το τελικό ποσό των δόσεών τους να αναπροσαρμόζονται – μειώνονται το αργότερο έως τον Οκτώβριο. Οι ίδιοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια από την πλευρά τους. Η διαδικασία αναπροσαρμογής θα γίνει αυτόματα. Μειωμένο επιτόκιο, επίσης, θα έχουν όσοι μπουν στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δόσεις τους εξαρχής θα έχουν υπολογιστεί με βάση τον «κουρεμένο» κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τόκο.

Τι ισχύει, όμως, για όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις; Οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών, εφόσον φυσικά οι ρυθμίσεις τους είναι ενεργές, δηλαδή είναι συνεπείς στις αποπληρωμές τους, για να δουν το επιτόκιο να μειώνεται από το 5% στο 3% έχουν δύο συγκεκριμένες επιλογές:

1 Είτε να βάλουν το υπόλοιπο των οφειλών τους στη νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου,

2 είτε να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση των συνολικών χρεών τους (κάτι που για τους περισσότερες οφειλέτες είναι ιδιαίτερα δύσκολο).

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο των οφειλών τους στη νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις μόνον όσοι οφειλέτες έχουν διακανονίσει τα χρέη τους έπειτα από δικαστική απόφαση, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα