«Μονομαχία» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα πλεονάσματα

Επικοινωνιακή κόντρα για την «πατρότητα» των θετικών στοιχείων

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Με φόντο την οικονομία και τα «ματωμένα» για την πλειονότητα της κοινωνίας πλεονάσματα, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθαν χθες σε σκληρή αντιπαράθεση, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019.

Την αρχή έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι η προπαγάνδα της Ν.Δ. και του αρχηγού της Κυρ. Μητσοτάκη για τους “άχρηστους και ανίκανους” καταρρέει».

«Τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο επιβεβαιώνουν τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική έξοδο της χώρας από την εποχή της κρίσης» συνέχιζε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «τόσο η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και αυτή για τα έσοδα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Απαντώντας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών και ότι συνεχίζει να κυριεύεται από αυταπάτες».

«Τα φορολογικά έσοδα Ιουνίου -δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- σημείωσαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά 290.000.000 ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα Ιουλίου -δηλαδή επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- σημείωσαν αύξηση έναντι του στόχου κατά 206.000.000 ευρώ» υποστήριξε η ηγεσία του υπ. Οικονομικών. Ως προς την ανάπτυξη, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την οικονομία με οικονομική μεγέθυνση 0,8%, την επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και το 2016, και έκτοτε η οικονομία σέρνεται, με τον ρυθμό ανάπτυξης να βρίσκεται στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερα από τους στόχους. Αυτή την οικονομική πραγματικότητα οι πολίτες τη βίωσαν και πρόσφατα, με την ψήφο τους, επέφεραν πολιτική αλλαγή».

Συνέχεια

Η ανακοίνωση-απάντηση της κυβέρνησης στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε έτσι. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε νέο δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφερόταν ότι «η κυβέρνηση Ν.Δ. αδυνατεί να αποδεχθεί αυτό που ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει: ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την ελληνική οικονομία από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τη χρεοκοπία στην οποία την είχαν οδηγήσει οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη Ν.Δ., η Ν.Δ. έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...».

Σημειώνεται ότι, συνολικά, το πρωτογενές πλεόνασμα για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ήταν αυξημένο κατά 977.000.000 ευρώ, φτάνοντας στα 1,78 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 803.000.000 ευρώ.