Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «τιμόνι» του Φεστιβάλ Αθηνών

Η νεαρή αλλά διαπρεπής σκηνοθέτρια αναλαμβάνει καλλιτεχνική διευθύντρια στη θέση του Βαγγέλη ΘεοδωρόπουλουΜε απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η σκηνοθέτρια Κατερίνα Ευαγγελάτου ορίζεται καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στη θέση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει σε λίγες ημέρες. 

Στόχος του υπουργείου είναι, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια και με το νέο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, το οποίο θα οριστεί άμεσα, να καταρτιστεί εντός του έτους ένας σύγχρονος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης καλλιτεχνικής βαρύτητας, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους υπόλοιπους εποπτευόμενους φορείς σύγχρονου πολιτισμού.

Βάσει της ευρύτερης στρατηγικής για τον σύγχρονο πολιτισμό, στόχος είναι το φεστιβάλ να εδραιωθεί ως ένας θεσμός εξωστρεφής, ποιοτικός, που να συνδυάζει τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία με την προβολή της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής, ενώ διατηρείται η σύνδεσή του με τη διδασκαλία του Αρχαίου Δράματος.

Επίσης, θα αξιολογηθούν όλες οι υφιστάμενες υποδομές που φιλοξενούν τον προγραμματισμό του φεστιβάλ ως προς τη λειτουργία τους προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο η αρτιότητα των παραστάσεων όσο και η ασφάλεια και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού.

Εγγονή του Αντίοχου Ευαγγελάτου, μουσουργού και αρχιμουσικού, κόρη του σκηνοθέτη, πανεπιστημιακού και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου και της ηθοποιού Λήδας Τασοπούλου, καθώς και ανιψιά της διακεκριμένης μεσοφώνου και καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο του Μονάχου Δάφνης Ευαγγελάτου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Σπουδές – καριέρα

Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία στο Λονδίνο με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση και στη Μόσχα, ενώ μιλά αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.

Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη και της Επιτροπής Υποτροφιών Μινωτή-Παξινού του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Πρωτοεμφανίστηκε σκηνοθετικά το 2006 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου («Ασκηση Φαντασίας – Τρίτη Εντολή»), ενώ την ίδια χρονιά ίδρυσε και διηύθυνε στο «Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου» τη σκηνή «Είσοδος Κινδύνου», όπου παρουσίασε τρεις παραστάσεις σε πανελλήνια πρώτη («Ερωτευμένη νεκρή», «Η λέσχη της αυτοκτονίας» και «Εκδίκηση»).

Εχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 20 μεγάλες παραγωγές (πρόζα και όπερα) σε κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», η Κρατική Οπερα της Περμ στη Ρωσία και το Κρατικό Θέατρο του Αουγκσμπουργκ στη Γερμανία.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει παρουσιάσει τον «Ιδομενέα» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ (2014), τον «Ρήσο» στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη (2015) και με το Εθνικό Θέατρο την «Αλκηστη» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο (2017).

Οπως έχει εξαγγελθεί, τον Ιούνιο του 2020 η Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ήδη κληθεί από τη Λυρική Σκηνή να σκηνοθετήσει τον «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα