Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τις δηλώσεις

Από την επόμενη εβδομάδα λήγουν οι προθεσμίες σε πολλές περιοχέςΑπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της κτηματογράφησης πολλών περιοχών της χώρας αρχίζει. Από την επόμενη εβδομάδα εκπνέουν σταδιακά οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο. Μένει να δούμε αν το υπουργείο Περιβάλλοντος θα χορηγήσει νέες παρατάσεις με υπουργική απόφαση, κάνοντας χρήση της διάταξης που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει διαμηνύσει πάντως ότι η δυνατότητα παροχής επιπλέον παρατάσεων έως έξι μήνες δεν συνεπάγεται την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα. Θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη. Αλλωστε οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για το κράτος.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους εγκαίρως μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία. Ακόμα και αν δεν έχουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός της προθεσμίας, ούτως ώστε να θεωρηθεί έγκαιρη και να λάβουν προθεσμία για συμπληρωματική δήλωση.

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο είτε ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Εναλλακτικά, για όσους διαμένουν στην Αττική και διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις υπό κτηματογράφηση περιοχές λειτουργεί και Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου. Το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου είναι 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους 20 ευρώ. Η δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια), φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και έγγραφο με τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Σε περίπτωση χρησικτησίας χωρίς δικαστική απόφαση είναι απαραίτητο το Ε9 και ακόμη ένα έγγραφο που την αποδεικνύει (π.χ. μισθωτήριο, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.ά.).

Οι προθεσμίες 

Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες σε 20 περιοχές της χώρας. Αναλυτικά: 

Στις 23 Αυγούστου στην Αχαΐα σε προκαποδιστριακούς ΟΤΑ και κοινότητες του Δήμου Αιγιαλείας. 

Στις 26 Αυγούστου στη Μεσσηνία, στους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου – Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, σε 26 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του Δήμου Καλαμάτας και σε 67 του Δήμου Μεσσήνης.

Στις 28 Αυγούστου στους δήμους Αλιάρτου, Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, Θηβαίων, σε 19 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του Δήμου Λεβαδέων, 7 του Δήμου Ορχομενού και 4 του Δήμου Τανάγρας (Βοιωτία), στον Δήμο Δωρίδος και σε 25 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του Δήμου Δελφών (Φωκίδα). • Στις 12 Σεπτεμβρίου σε Μαγνησία και Σποράδες. 

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 (με απόφαση Κωστή Χατζηδάκη) στις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, στους προκαποδιστριακούς Δήμους Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου – Περαχώρας και στις Κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης και Ισθμίων Κορινθίας. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου η έξτρα παράταση (με υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης) σε Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και στο μισό Ηράκλειο της Κρήτης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα