Αγόρι ή κορίτσι κατά… παραγγελία

Επαναστατική (αλλά αμφιλεγόμενη) μέθοδος επιλογής φύλου για ζευγάρια που τεκνοποιούν με εξωσωματικήΜια νέα χημική θεραπεία που μπορεί να διαχωρίσει τα αρσενικά και τα θηλυκά σπερματοζωάρια θα μπορούσε μια ημέρα να σημαίνει ότι οι γονείς που τεκνοποιούν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα κάνουν αγόρι ή κορίτσι. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σπερματοζωάριο με το χρωμόσωμα Χ (καθορίζει τα θηλυκά παιδιά) επιβραδύνθηκε όταν προστέθηκε κάποια χημική ουσία, ενώ αυτό με το (αρσενικό) Υ χρωμόσωμα επιταχύνθηκε.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Plos Biology», οι επιστήμονες διαπίστωσαν σε πειράματα με σπέρμα ποντικών ότι μπορούσαν να παράγουν νεογνά που ήταν σε ποσοστό 90% αρσενικά.

Οταν χρησιμοποιήθηκαν τα βραδύτερα σπερματοζωάρια, από την άλλη, τα νεογνά ήταν σε ποσοστό 81% θηλυκά.
Το χρωμόσωμα X έχει πολλά γονίδια, ενώ το μικρότερο αρσενικό χρωμόσωμα Υ έχει λιγότερα, και αυτή η διαφορά στην έκφραση γονιδίου σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να τη διακρίνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Masayuki Shimada από το πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, πιστεύουν ότι αυτή η τεχνική είναι πιθανό να εφαρμοστεί και σε άλλα θηλαστικά.

Η διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να είναι απλή και φθηνή, δεν θα βλάψει το DNA του σπέρματος και θα απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή φύλου για εξωσωματική ή τεχνητή γονιμοποίηση, η οποία χρησιμοποιείται ήδη στα ζώα, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Μάλιστα, η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μέθοδο για να παράγει επιλεκτικά αρσενικά και θηλυκά σε μοσχαράκια και γουρούνια, αν και δεν έχει δημοσιεύσει έρευνα για αυτό.

Επί του παρόντος, πάντως, είναι παράνομο στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέξουν οι γονείς το φύλο του μωρού κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο επικεφαλής ερευνητής dr Shimada δήλωσε: «Η χρήση αυτής της μεθόδου στην ανθρώπινη αναπαραγωγική τεχνολογία είναι θεωρητική αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνει σημαντικά ηθικά ζητήματα που δεν επηρεάζονται από τη χρησιμότητα αυτής της νέας τεχνικής».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα