Πιέζουν τον Μπερλουσκόνι να «προδώσει» τον Σαλβίνι

Παραιτήθηκε ο Κόντε, οι Ιταλοί ψάχνονται για νέο συνασπισμόΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Τέλος στη 14 μηνών κυβέρνηση συνεργασίας του Κινήματος 5 Αστέρων με τη Λέγκα έβαλε χθες και επίσημα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, αφού πρώτα έβαλε στην ομιλία του κατά του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Ο Κόντε επιχείρησε να χρεώσει ανευθυνότητα στον υπουργό Εσωτερικών, καταλογίζοντάς του πως ήταν αυτός που προκάλεσε την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αιχμές

«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο» είπε ο Κόντε και πρόσθεσε ότι «η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Δεν σχολίασε βέβαια ότι αυτά τα μέτρα είναι που έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του ιταλικού λαού, ο οποίος δεν θέλει άλλους «πρόθυμους» να υπακούσουν τις επιταγές των Βρυξελλών στο τιμόνι της χώρας. «Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης» είπε.

Την ίδια ώρα και με τις εξελίξεις να έχουν εδώ και μέρες σχεδόν δρομολογηθεί, το σχέδιο απομάκρυνσης του Ματέο Σαλβίνι φαίνεται ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς πηγή του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε πως υπήρξε μια «καλή» πρώτη επαφή με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Το Κίνημα του Λουίτζι ντι Μάιο δεν σχολίασε τη διαρροή, είναι γνωστό όμως ότι επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει έναν άλλο συνασπισμό εξουσίας προκειμένου να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο εκλογών, σενάριο που προτιμά βέβαια ο Σαλβίνι καθώς ευελπιστεί να αποτιμήσει τη δημοφιλία του σε ψήφους και να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Στη μάχη για την επόμενη μέρα έχουν ριχτεί και στελέχη της Forza Italia, που πιέζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να στηρίξει μία νέα θεσμική κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον Ματέο Σαλβίνι, ωστόσο οι προθέσεις του «Καβαλιέρε» παραμένουν άγνωστες.

Τον τελικό λόγο τώρα έχει ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, που θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα για να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού ή αν θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα