Τα τραγούδια της Σμύρνης στο Ηρώδειο

Η μουσικοθεατρική παράσταση για τον Ελληνισμό και την παράδοση της Μ. Ασίας ανεβαίνει την 1η ΣεπτεμβρίουΜουσικοθεατρική παράσταση η οποία συνδέει τη νεότερη εποχή με τον Ελληνισμό της Σμύρνης λίγο πριν από την καταστροφή της, μέσα από την αναβίωση των αυθεντικών παραδοσιακών σμυρναίικων τραγουδιών, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο.

Πρόκειται για την «Ανάμνηση Σμύρνης», η οποία είναι βασισμένη σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Βασιλείας Ζερβού. Το κείμενο υπογράφει η Τάνια Χαροκόπου, τη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Μαλισσόβας και τη μουσική ο Νίκος Ξύδης. 

Λίγο πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης, ένας δημιουργός τραγουδιών και τραγουδιστής προσπαθεί να περισώσει κάποια από τα τραγούδια της εποχής, κρύβοντας τις παρτιτούρες σε μια γυάλα, με σκοπό να τη ρίξει στο πηγάδι του σπιτιού. Η γυναίκα του, η οποία δεν πιστεύει πως θα γενικευτούν οι αναταραχές, προσπαθεί να τον αποτρέψει.

Εκείνος, όμως, περιγράφοντας τις σκηνές που είδε στο λιμάνι νωρίτερα, την παρακαλεί να μαζέψει κάποια απαραίτητα πράγματα και την κόρη τους και να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Σμύρνη.

Εναν αιώνα αργότερα, ένας γνωστός «παραδοσιακός» τραγουδιστής και συνθέτης στην Αθήνα, τακτοποιώντας τα πράγματα του πατέρα του που είχε πεθάνει πριν από λίγο καιρό, βρίσκει σε μια παλιά βαλίτσα τη γυάλα με το πολύτιμο περιεχόμενό της καθώς και ένα χειρόγραφο βιβλίο, το οποίο ανήκε στη γιαγιά του.

Και όταν στο σπίτι του έρχονται οι φίλοι του και μέλη της μπάντας του για να κάνουν πρόβες, τους παρουσιάζει τις παρτιτούρες και τα έγγραφα του προπάππου του, που είχε βρει, διαβάζοντας παράλληλα το γράμμα που υπήρχε στη γυάλα, από το οποίο αναδεικνύονται οι τραγικές ώρες πριν από την καταστροφή.

Ολοι μαζί δοκιμάζουν να αναβιώσουν τα τραγούδια από τις παρτιτούρες της γυάλας, μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία της δημιουργίας τους.

Πρωταγωνιστούν οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσος Χαλκιάς, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Βαλέρια Κουρούπη, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Νικολαΐδης, Αρης Πλασκασοβίτης, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου.

Τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Fide Koksal και Πάνος Παταγιάννης, συμμετέχει η μπάντα Τζουμ (Ρήγας Βοργίας, Νίκος Ξύδης, Νατάσα Παυλάτου, Νίκος Σαμαράς, Δημήτρης Σίντος, Θάνος Τσελεμπής) και οι μουσικοί Εφη Ζαϊτίδου, Χρυσάνθη Τζοβάνη, Μάνος Αχαλινωτόπουλος.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας, έτσι ώστε να γίνονται δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα