Παράταση στο πολιτικό θρίλερ της Ιταλίας

Ο Ματαρέλα, βλέποντας το αδιέξοδο, έδωσε νέα προθεσμία στα κόμματα μέχρι την Τρίτη για τον σχηματισμό κυβέρνησηςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Περισσότερο χρόνο στα κόμματα αποφάσισε να δώσει ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, βλέποντας προφανώς τις διαβουλεύσεις να μην οδηγούν στον πολυπόθητο -και για τον ίδιο- σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας. 

Ωστόσο, «σαφείς αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα», τόνισε απευθυνόμενος στον ιταλικό λαό, μετά το τέλος και της δεύτερης ημέρας των διαβουλεύσεων, προσθέτοντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν διορία ως την Τρίτη να σκεφθούν τις επόμενες κινήσεις τους.

Την ίδια ώρα, «καρφωμένος» στην καρέκλα που του χάρισαν η Λέγκα και ο Ματέο Σαλβίνι είναι αποφασισμένος να παραμείνει ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος 5 Αστέρων, αφού χθες, επισκεπτόμενος τον Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο, έκανε σαφές πως θα κάνει τα πάντα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με πρόφαση πάντα την ανάγκη να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες.

«Με την υπάρχουσα οικονομική κρίση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα στις κακές συνθήκες του 2011» δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης με τον αρχηγό του ιταλικού κράτους, προσθέτοντας πως οι εκλογές δεν μπορεί να λειτουργούν ως απόδραση από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Ιταλούς πολίτες.

«Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί το πλοίο» είπε με στόμφο και δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με τα άλλα κόμματα.

Ο Ντι Μάιο παρουσίασε επίσης ένα πλάνο 10 σημείων, με το οποίο σκοπεύει να επανεκκινήσει την ιταλική οικονομία και να αναμορφώσει το ιταλικό κράτος.

Μεταξύ αυτών, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ο πόλεμος στην παράνομη μετανάστευση και η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν ομοιότητες στην αρτιγέννητη ατζέντα των 5 Αστέρων με όσα πρέσβευε ο Σαλβίνι, με τη στροφή του Ντι Μάιο να μεταφράζεται ως προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους από τη δεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων.

Πρόθυμος να γίνει το δεκανίκι του Ντι Μάιο, πάντως, φάνηκε ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι, που χαρακτήρισε «ευθύνη και καθήκον» του κόμματός του να συμβάλει όπως -και αν- μπορεί στον σχηματισμό συμπαγούς κυβέρνησης.

Ο Τζινγκαρέτι έθεσε τους όρους του προκειμένου να προχωρήσει η σύμπραξη με το Κίνημα, με πρώτο το να κοπούν εντελώς οι δεσμοί με τη Λέγκα και τον Σαλβίνι.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα