Οι Τούρκοι στέλνουν και τέταρτο σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο!

Το «Oruc Reis» έλυσε χθες κάβους από την Πόλη. Σε συναγερμό Αθήνα και Λευκωσία για τον τελικό προορισμό του ερευνητικούΗ Τουρκία θερμαίνει επικίνδυνα τα νερά της ανατολικής Μεσογείου. Χθες ανακοίνωσε τον απόπλου ακόμη ενός ερευνητικού σκάφους με προορισμό την περιοχή και ήδη τόσο σε Αθήνα όσο και σε Λευκωσία υπάρχει προβληματισμός για το τι θα προσπαθήσει να κάνει. Θα σταλεί το «Oruc Reis» που έλυσε χθες το μεσημέρι κάβους από την Κωνσταντινούπολη στην ΑΟΖ της Κύπρου ή θα είναι αυτό το οποίο θα επιχειρήσει έρευνες στο Καστελόριζο;

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου η Αγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ναυτική άσκηση.

Στρατιωτικές πηγές πάντως επισήμαναν ακόμη μία φορά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου θα αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της αποφασιστικά, ενώ θεωρείται δεδομένο πως όσο το «Oruc Reis» πλέει στο Αιγαίο, μέχρι να φτάσει στο λιμάνι της Ισαυρίας, στα νότια παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο, όπως έχει ανακοινωθεί ως τελικός προορισμός του, θα βρίσκεται πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εντολή είναι να μην επιτραπεί καν η σκέψη ότι μπορεί να επιχειρήσει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ο απόπλους του νέου αυτού σκάφους πάντως αποδεικνύει πως η Αγκυρα αποσκοπεί στο να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων.

Αυτό δείχνουν η πολεμική ρητορική σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και οι συνεχείς προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Οι Τούρκοι, μάλιστα, προχώρησαν στη δέσμευση επιπλέον περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ με την έκδοση τριών νέων παράνομων Navtex, εξαγγέλλοντας στρατιωτικές ασκήσεις και ρίψη πραγματικών πυρών.

Η πρώτη αφορά τις επόμενες ημέρες, ενώ οι άλλες δύο περιοχή νοτίως της Κύπρου και για αρκετές ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. «Κάποιοι διερωτώνται γιατί το πράττω τόσο συχνά να μιλάω για θέσεις για ΑΟΖ. Το κάνω γιατί έχουμε απαράδεκτες συνεχείς προκλήσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Οσες φορές αμφισβητούν τα ζητήματα αυτά, τόσες φορές θα παίρνουν την ανάλογη απάντηση. Είμαστε εγγυητές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας και τώρα δεν είμαστε μόνοι μας» ανέφερε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ύπατο πρόεδρο της οργάνωσης American-Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) Γιώργο Χωριάτη.
Ανδρέας Κούτρας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα