Πρόληψη κατά της θανατηφόρου μηνιγγίτιδας Β

Κινδυνεύουν σοβαρά ανεμβολίαστα παιδιά και νέοιΗμηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, περίπου ένα στα τρία, αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 10-24 ετών.

Σήμερα, ωστόσο, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με το νέο εμβόλιο που διατίθεται και στην Ελλάδα για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την οροομάδα Β.

Ειδικότερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία τον ασθενή, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης.

Η νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό διά μέσου του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του περιβλήματος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού) ή σηψαιμία, δηλαδή λοίμωξη του αίματος.

Σαν… γρίπη

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γρίπης, όμως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζει σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως νευρολογικά προβλήματα, απώλεια ακοής, ακόμη και ακρωτηριασμό.

Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μωρά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων (περίπου ένα στα τρία) αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 10-24 ετών. Η συχνότερη οροομάδα είναι η οροομάδα Β (πάνω από 70% των κρουσμάτων).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα