Ρουσφέτι στον νέο διοικητή της ΕΥΠ

■ Η κυβέρνηση με τροπολογία έσπευσε να αλλάξει τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται
Σάλος στη Βουλή για το μη αναγνωρισμένο πτυχίο (από το εξωτερικό) του σεκιουριτά κ. Κοντολέοντος
■ Πρόβλημα και με τον επικεφαλής του ΟΑΕΔ

Η Θέση μας: Η λογοτεχνία στη «δημοκρατία»

Με μια φωτογραφική διάταξη η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τα ελλιπή τυπικά προσόντα του νέου διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα, αρνητικά σχόλια, καθώς και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Το χειρότερο όμως είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη χθεσινή σκανδαλώδη πρωτοβουλία του, τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλο το αξιοκρατικό υπόβαθρο που θα πρέπει να διέπει το σύστημα στελέχωσης των κρίσιμων πόστων του δημόσιο τομέα και δημιουργεί κακό προηγούμενο, υποβαθμίζοντας, παράλληλα, όσους (και είναι πάρα πολλοί στη χώρα) διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά παραμένουν στα αζήτητα. 

Εφεξής θα αρκεί μια… τροπολογία από το πουθενά σε άσχετο νομοσχέδιο για να διοριστεί καθείς σε θέση ευθύνης, ασχέτως εάν δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο.

Σύμφωνα με την απαράδεκτη τροπολογία, πλέον για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ θα απαιτείται «η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Με άλλα λόγια, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κ. Κοντολέοντος, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει ακατανόητη εμμονή.

Η υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία τελικά άλλαξε για τα… μάτια του νέου διοικητή, προέβλεπε ότι για τον διορισμό στην εν λόγω θέση απαιτούνταν «η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Η (ν)τροπολογία κατατέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης.

Ο Τσίπρας

Εντονη ήταν η αντίδραση Τσίπρα. «Η κυβέρνηση μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω facebook, αφήνοντας αιχμές για τη σχέση Μητσοτάκη – Κοντολέοντος, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υιοθετεί καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγο προτού κατατεθεί η τροπολογία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι «αν σκοπεύει να αλλάξει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό της επιλογής δημόσιου φορέα, έτσι ώστε να καλύψει παρανομία, να μην τολμήσει να το κάνει», αναφερόμενος, φυσικά, στην υπόθεση με τους τίτλους σπουδών του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Για «πρωθυπουργικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Χρήστος Γκόκας μίλησε για αντιγραφή από τη Ν.Δ. των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες κατήγγειλε.

Από την πλευρά του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για αυταρχικές λογικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 απείχαν από την ψηφοφορία.

Και ενώ αυτά διαδραματίζονται με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της ΕΥΠ, ακόμη ένας διοικητής διορισμένος από την παρούσα κυβέρνηση φέρεται ότι δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο.

«Μετά τον διοικητή της ΕΥΠ, ούτε ο υποψήφιος διοικητής του ΟΑΕΔ έχει αναγνωρισμένο πτυχίο» σχολιάζει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου σε ανάρτησή της στο twitter.

Πρόκειται για τον Σπύρο Πρωτοψάλτη, που προτάθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για τη θέση στον ΟΑΕΔ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα