ΣΥΡΙΖΑ: Ο μύλος… της Έριδος!

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά τη ΔΕΘ στα κόμματα της κεντροαριστεράς
Γιατί ο Τσίπρας έκανε πίσω για την εκλογή προέδρου από τη βάση. Το παρασκήνιο και η προσωρινή στήριξη Σκουρλέτη. 
Εκτεθειμένος ο Παππάς για τις διαρροές που άναψαν φωτιές

Η Θέση μας: Β΄ Παγκόσμιος και χρέη των Γερμανών

Από τον
Σπύρο Κάραλη

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις κρύβουν πρόχειρα στον ΣΥΡΙΖΑ τις διαφορές τους κάτω από το χαλί, χωρίς κανείς σε αυτή τη φάση να μπορεί να πει με ασφάλεια ποιος ήταν ο νικητής της πρώτης εσωκομματικής αναμέτρησης μετά τις εκλογές.

Έπειτα από οκτώμισι ώρες συνεδριάσεων της διήμερης Πολιτικής Γραμματείας, το μόνο βέβαιο είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πορεύεται στον δρόμο προς το συνέδριο κυριολεκτικά χωρισμένο στα δύο και με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ένα βήμα πίσω, εγκαταλείποντας προσώρας το σχέδιό του για εκλογή προέδρου από τη βάση. 

Εξέλιξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί ήττα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν πρόκειται για τακτική υποχώρηση. Η δεύτερη ερμηνεία, πάντως, φαντάζει πιο πιθανή, καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας λίγο πριν από τη ΔΕΘ θα ήταν μία διαρκής εσωστρέφεια στο κόμμα.

Οπότε δεν είχε λόγο σε αυτή τη φάση να τραβήξει το σκοινί, εκτονώνοντας έτσι την ένταση που τις προηγούμενες μέρες χτύπησε κόκκινο. Αλλωστε, ουδείς στην Κουμουνδούρου αμφισβητεί τα ηγετικά χαρακτηριστικά του και τη συμβολή του στην εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο της πολιτικής από το 2012 έως σήμερα.

Αυτό το νόημα είχε η αναφορά που έκανε στο πρόσωπό του, κλείνοντας τα σενάρια για εκλογή από τη βάση. «Πρόκειται για μία συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο. Σε ό,τι με αφορά, δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας.

Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους» είπε χαρακτηριστικά προς τα μέλη του οργάνου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του.

Το θέμα κάθε άλλο παρά κλεισμένο θεωρείται, καθώς ο τέως πρωθυπουργός μπορεί να ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζεται ανοιχτές διαδικασίες για να είναι ηγέτης, ωστόσο στελέχη που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου επιμένουν πως το πιο πιθανό είναι η πρόταση να επανέλθει προσεχώς και μάλιστα πιο δυναμικά, ενόσω θα εξελίσσεται ο προσυνεδριακός διάλογος και λίγο πριν από το συνέριο.

Το τελευταίο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάρει άλλη αναβολή και θα διεξαχθεί το αργότερο έως τον Φεβρουάριο. Επ’ αυτού όμως παίζεται όλο το ενδοσυριζαϊκό παιχνίδι…

Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων από την εκλογή συνέδρων στην οργανωμένη βάση ανά περιοχή συνιστά το βασικό ζητούμενο στα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα. Τους προεδρικούς, δηλαδή, και την τάση των «53+», με την οποία ταυτίζονται πολλά άλλα στελέχη, προβεβλημένα ή μη.

Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι λοιποί των «53+» να συμφώνησαν στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρακτικά όμως τα πάντα βρίσκονται στον αέρα, καθώς ο στόχος των 170.000 νέων μελών μοιάζει πολύ δύσκολος έως… αδιανόητος.

Την ώρα δε που η αξιοπιστία των κομμάτων στην κοινωνία έχει πιάσει πάτο. Να σημειωθεί, ακόμη, πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ συναινεί (θεωρητικά) στην είσοδο νέων μελών, δεδομένου ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν στην Κουμουνδούρου, ειδικά μετά το 2016.

Όλες όμως μπλοκαρίστηκαν στην εφαρμογή τους από τον κομματικό μηχανισμό που συνεχίζει να μη θέλει την οργανωτική μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε παράταξη κατά τα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ. Κάτι ανάλογο συνεπώς αναμένεται να συμβεί από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα αρχίσουν οι εγγραφές.

Τούτων δοθέντων, δεν υπάρχει ακόμη… σκορ στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου επικρατεί ανακωχή, προσωρινή έστω. Κι αν κάποιος βγήκε βαριά ηττημένος από τις πρόσφατες συγκρούσεις, αυτός δεν είναι άλλος από τον στενό συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, ο οποίος φέρεται ότι είναι το κέντρο από το οποίο έγιναν οι διαρροές σε βάρος του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθολική στήριξη στο πρόσωπο του κ. Σκουρλέτη στην πρόσφατη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου αλλά και από δεκάδες άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής πιο εκτεθειμένο, την ώρα, μάλιστα, κατά την οποία δέχεται από παντού βολές, ακόμη και από πρόσωπα του στενού προεδρικού περιβάλλοντος.

Ετοιμάζει «ρεσάλτο» ο Γιώργος!

Θ ερμός αναμένεται ο Σεπτέμβριος για το ΚΙΝ.ΑΛ., εν μέσω υπόγειων ζυμώσεων και διεργασιών για επιστροφή στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ, κατά απαίτηση της λαϊκής βάσης, και με τον Γιώργο Παπανδρέου να ετοιμάζει το μεγάλο ρεσάλτο εν όψει του συνεδρίου.

Η ολική επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά την πανηγυρική εκλογή του στην Αχαΐα, θεωρείται από πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη δεδομένη, καθώς το εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛ. υπό τη Φώφη Γεννηματά με όλους όσοι παρέλασαν από αυτό κατά καιρούς (Σταύρος Θεδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κ.ά.) κατέρρευσε οριστικά και πλέον πνέει τα λοίσθια.

«Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή τη φάση που θα μπορούσε να συνδέσει το ΠΑΣΟΚ με τις ιστορικές του ρίζες» λένε κομματικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αναφερόμενα στον κύριο Παπανδρέου, αποτυπώνοντας το έντονο παρασκήνιο που εξελίσσεται στους διαδρόμους.

Παράλληλα η κομματική βάση «βράζει», ζητώντας από την ηγεσία να τελειώνει εδώ και τώρα η δυσφήμηση ενός κόμματος που βυθίζεται συνεχώς στην παρακμή.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με τη σειρά του τη βάσανο της εσωστρέφειας, έχοντας κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του «αθωώσει» στην πράξη (με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου) τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Παπανδρέου και την πρωτοφανή υποδούλωση της χώρας στους ξένους δανειστές, με όρους εξουθενωτικούς για τον λαό.

Οι μέρες άλλωστε που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε υποτιμητικά για τον Γιώργο Παπανδρέου («Ολαντρέου» κ.ο.κ.) έχουν παρέλθει προ πολλού.

Στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, αναπόφευκτα θα υπάρξουν διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και νέων οργάνων, καθώς η θητεία της Φώφης Γεννηματά έχει προ πολλού ολοκληρωθεί.

Εκεί ο Παπανδρέου πιστεύεται ότι θα κάνει το μεγάλο comeback, θέτοντας υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος με μια πολιτική διακήρυξη αλά 3η του Σεπτέμβρη.

Πρώτη πράξη αυτού του σχεδίου ήταν η προ ημερών παρέμβαση του παπανδρεϊκού Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος, αφού αμφισβήτησε έντονα την κομματική υπόσταση του ΚΙΝ.ΑΛ., ζήτησε να ισχύσουν τα μητρώα μελών του ΠΑΣΟΚ από το 2004.

Όταν δηλαδή τα ηνία του κόμματος πέρασαν στον Γιώργο από τον καταρρέοντα Κωστα Σημίτη, που έντρομος φρόντισε να παραδώσει την καρέκλα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί σε δύο επίπεδα, μέσω των παλιών μητρώων: Το πρώτο είναι να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ., με την εμφατική επαναδραστηριοποίηση μελών του ΠΑΣΟΚ από τα χρόνια της μεγάλης ευφορίας, πριν από τη μνημονιακη λαίλαπα, όταν ακόμη είχε… πρόσωπο στην κοινωνία.

Το δεύτερο να προσπαθήσει να αλλάξει τους συσχετισμούς, υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πήρε 31,5%, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ύστερα μάλιστα από τέσσερα και πλέον χρόνια στην κυβέρνηση να αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία.

Κάτι που φάνηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι αμιγώς συριζαίικες υποψηφιότητες κυριολεκτικά βούλιαξαν, αντίθετα με τους πασοκογενείς.

Έπιπλέον, η λεγόμενη άλωση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε τελικά, οδηγώντας σε υπαρξιακά αδιέξοδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιοριζόμενη σε μερικές δεκάδες χαμηλόβαθμα στελέχη ή άλλα, επιπέδου Νίκου Μπίστη και Μαρίας Ρεπούση.

Άλλωστε, και η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει τα δικά της μεγάλα οργανωτικά προβλήματα μετά τη συνθηκολόγηση του 2015, τρέχοντας τώρα όπως όπως, μέσω ιντερνετ ή στήνοντας περίπτερα ως κράχτες στα κέντρα των πόλεων, να στρατολογήσει κόσμο.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα