Με παγίδες η επιστροφή των Γλυπτών

Η πρόταση Μητσοτάκη για δανεισμό τους από τους Βρετανούς εγκυμονεί κινδύνους για την επίσημη διεκδίκησή τους από τη χώρα μαςΘέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Observer» ο πρωθυπουργός απευθύνει πρόταση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. 

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται λίγες μέρες μετά τη συμφωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για επιστροφή μετόπης του Παρθενώνα, ωστόσο πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα που χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό του.

Και αυτό διότι πιθανός δανεισμός των Γλυπτών εκ μέρους της χώρας μας ίσως δημιουργήσει νομικά προβλήματα που ενδέχεται να αποδυναμώσουν την προοπτική οριστικής επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός προτείνει να οργανωθεί στο Βρετανικό Μουσείο αρχαιολογική έκθεση με πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα στη Βρετανία.

Μήνυμα

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, και με αυτόν τον τρόπο να μεταδώσουμε το μήνυμα της σπουδαίας και καθοριστικής συμβολής της Ελλάδας στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού» επισημαίνει στη συνέντευξή του και συνεχίζει:

«Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη τη σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η απαίτηση για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών παραμένει και μεταφέρει την εκτίμησή του ότι «θα είναι μια χαμένη μάχη» των Βρετανών η επιμονή να μην επιστραφούν. «Η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών παραμένει ακέραια. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν μια χαμένη μάχη. Γιατί είναι μια χαμένη μάχη. Η πίεση θα αυξάνεται διαρκώς» επισημαίνει.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στο πρόσωπό του θέτοντας το ερώτημα: «Δεν γνώριζε ο κ. πρωθυπουργός ότι το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων προκειμένου να τα δανείσει;»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα