Πώς να διορθώσετε λάθη στον ΕΝΦΙΑ!

Με τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 εξαλείφονται οι υπερχρεώσειςΣτην ηλεκτρονική περιουσιακή τους κατάσταση, το λεγόμενο Ε9, θα πρέπει να αναζητήσουν οι φορολογούμενοι λανθασμένες καταχωρήσεις που «φούσκωσαν» τον φετινό ΕΝΦΙΑ. 

Από τη στιγμή που θα λάβουν τα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφονται σ’ αυτά και προέρχονται από όσα έχουν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των τελευταίων ετών.

Θα μπορούν δε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που ενδέχεται να τούς κοστίσουν άδικες επιβαρύνσεις με υπέρογκα ποσά ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9 για να εξαλείψουν τις υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2019.

Όσοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασής τους 1/1/2019 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον ώσπου να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Στο TAXISnet

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Συγκεκριμένα, για τη διόρθωση λαθών και την αποκατάσταση παραλείψεων στις δηλώσεις Ε9 των ετών 2014-2018 η υποβολή τροποποιητικών διορθωτικών δηλώσεων είναι και τώρα δυνατή, ενώ για διορθώσεις στο Ε9 του 2019 η εφαρμογή θα επαναλειτουργήσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2019, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου έως 300 ευρώ.

Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα