Βρετανικό Μουσείο: Μισόλογα για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ηξεις αφήξεις είναι η αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου …… στο «αίτημα» Μητσοτάκη μέσω της δήλωσής του στον «Observer» για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2021.

Ο εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε ότι «οι επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων».

Επομένως το μουσείο λέει δηκτικά ότι το ζήτημα δεν είναι στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης!

Η απάντηση αυτή προκαλεί σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. να κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι υπονόμευσε το πάγιο ελληνικό αίτημα για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών αποτελεί ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του, το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσει εκθέματά του απαιτεί την αναγνώριση της βρετανικής ιδιοκτησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο είχαν αντιπαρατεθεί σφοδρά με το υπουργείο Πολιτισμού ο Πάνος Σκουρολιάκος, που μίλησε για «αχαρακτήριστη» ενέργεια του κ. Μητσοτάκη, και η Μυρσίνη Ζορμπά, που έκανε λόγο για λάθος κίνηση του πρωθυπουργού.

Ταπεινωτική χαρακτήρισε την απάντηση του μουσείου το ΚΙΝ.ΑΛ. και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «νοθεύει και αποδυναμώνει μια εθνική απαίτηση».

Το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε ότι ουδέποτε ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε βρετανική κυριότητα και αποποιήθηκε το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα