Έλληνες ήρωες σε αγρό της Βρετανίας

Μορφές της μυθολογίας σε ένα μοναδικό ρωμαϊκό μωσαϊκό που ήρθε στο φως σε χωριό του ΜπέρκσιρΈνα μοναδικής ομορφιάς και σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό ψηφιδωτό, με αρχαιοελληνικές μορφές και μυθολογική πριγκίπισσα, έφερε στο φως αρχαιολογική ανασκαφή σε χωριό του Μπέρκσιρ της Βρετανίας.

Απεικονίζονται ο Βελλερεφόντης και ο Πήγασος, ενώ η βασική δράση του επικεντρώνεται στην ιστορία του Πέλοπα, στον αγώνα του να κερδίσει το χέρι της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας. 

Πρόκειται για μία από τις πλέον συναρπαστικές ανακαλύψεις της Βρετανίας, όπως αναφέρει το BBC. Σύμφωνα, δε, με τον Anthony Beeson, ειδικό σε θέματα ρωμαϊκής και ελληνικής αρχιτεκτονικής και τέχνης, πρόκειται για ένα από τα μόλις τρία γνωστά μωσαϊκά του είδους του παγκοσμίως.

«Ηταν πολύ συναρπαστικό. Εχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, που δεν έχω ξαναδεί σε άλλο εγχείρημα στο οποίο έχω εργαστεί» σχολίασε ο αρχαιολόγος Matt Nichol, ο οποίος περιγράφει το εύρημα ως μοναδικό σε επίπεδο αναπαράστασης και εικονογραφίας.

Το μωσαϊκό, το οποίο αναπαριστά μια μυθική αρματοδρομία με έπαθλο το χέρι της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας, ήταν ανοιχτό για το κοινό το περασμένο Σάββατο. Στη συνέχεια καλύφθηκε ξανά με προσοχή, λόγω της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται σε ιδιόκτητο χωράφι.

Ο βασιλιάς Οινόμαος, έχοντας μάθει πως ο μελλοντικός γαμπρός του θα προκαλούσε τον θάνατό του, ανάγκασε όλους τους υποψηφίους να τον ανταγωνισθούν σε μια ιπποδρομία, δίνοντας τελικά στον νικητή το χέρι της κόρης του. Ωστόσο, στον αγώνα τους καθυστερούσε, αφού μαζί τους στο άρμα έβαζε την Ιπποδάμεια και οι ηττημένοι αποκεφαλίζονταν.

Ο Πέλοπας έπεισε τον Μύρτιλλο, υπεύθυνο για το άρμα του Οινόμαου, να αντικαταστήσει τα ορειχάλκινα καρφιά στους τροχούς του άρματος του βασιλιά με κέρινα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Οινόμαος.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, ο Πέλοπας νίκησε τον Οινόμαο χάρη στα άλογα που του είχε χαρίσει ο Ποσειδώνας και μετά σκότωσε ο ίδιος τον Οινόμαο.

Ο Πέλοπας νίκησε, αλλά σκότωσε τον Μύρτιλλο, που καταράστηκε τον ίδιο και τους απογόνους του. Από τα νεκρικά παιχνίδια του βασιλιά λέγεται πως κατάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα