Φωνάζει ο κλέφτης …

■ Θράσος του Βρετανικού Μουσείου, που ζητεί νομιμοποίηση της κλοπής του Ελγιν
Δεν δέχονται να μας δανείσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν δεν αναγνωρίσουμε ότι τους ανήκουν! Μπούμερανγκ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης
■ Όταν ο Σημίτης έθεσε το θέμα (για να φτιάξει το προφίλ του) και… έφαγε τα μούτρα του

Η Θέση μας: Οι ατυχείς χειρισμοί

Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει θέμα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα για το 2021, καθώς το Βρετανικό Μουσείο, με μια κίνηση-πρόκληση, ζήτησε ρητά και με θράσος από τη χώρα μας να αναγνωρίσει τη… βρετανική κυριότητα των κλεμμένων Γλυπτών!

Η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» τόνισε χαρακτηριστικά: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα»! 

Η κυνική αυτή δήλωση από τη μεριά των Βρετανών έριξε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εγκαλούσαν τις προηγούμενες ημέρες τον πρωθυπουργό για αστοχία και υπονόμευση της πάγιας εθνικής διεκδίκησης για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν δικαιωμένα για την κριτική τους, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού και το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αλλά και να ξεκαθαρίσουν σε όλους τους τόνους προς τη βρετανική πλευρά ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποποίησης της ελληνικής ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Τυχόν δανεισμός δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους, γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την κλοπή» διευκρίνισε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο θέμα παρενέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανταλλάσσοντας κατηγορίες με τα κυβερνητικά στελέχη για το ποια κυβέρνηση προώθησε ή όχι το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να ρίχνει νερό στον μύλο των Βρετανών και, αντί επιστολών δανεισμού προς το μουσείο, να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και με τη στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Στο θέμα παρενέβη και η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την πρόταση Μητσοτάκη για δανεισμό και τόνισε ότι η μόνη διεκδίκηση της Ελλάδας είναι η μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.

Κυβερνητικές πηγές επέκριναν τον κ. Τσίπρα για φθηνή αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε στο προσκήνιο την ελληνική διεκδίκηση και αναφέρθηκε με σαφήνεια στο ότι «η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο», ενώ το Βρετανικό Μουσείο «δίνει μια χαμένη μάχη».

Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του δεν πήρε ανάλογες πρωτοβουλίες. Σε ανταπάντησή της, η Κουμουνδούρου υπενθύμισε διπλωματικές και άλλες πρωτοβουλίες σε επίπεδο UNESCO, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2018 είχε θέσει στην τότε Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το θέμα επιστροφής και «δεν ζήτησε τον δανεισμό τους για να δώσει πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των Γλυπτών», κάνοντας λόγο για «γκάφα Μητσοτάκη».

Η γκάφα Σημίτη με τη… δυναμική διεκδίκηση το 2003

Οι ατυχείς -προσωπικοί- χειρισμοί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα θυμίζουν, δυστυχώς, μια παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια του Κ. Σημίτη, τον Μάρτιο του 2003.

Οι επιτελείς του τότε Μαξίμου αναζητούσαν, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, μεθόδους ενίσχυσης του προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είχε αποφασίσει ακόμα αν θα αντιμετώπιζε τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του Απριλίου του 2004 ή θα αναζητούσε τρόπο διαφυγής.

(Τελικά, ως γνωστόν, ο κ. Σημίτης παρέδωσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2004 και οι εκλογές διεξήχθησαν τον Μάρτιο.)

Ο κ. Σημίτης και οι συνεργάτες του έκριναν ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του στόχου τους ήταν η επαναφορά του αιτήματος επιστροφής των λεγόμενων «μαρμάρων του Ελγιν» σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προς τούτο προαναγγέλθηκε πομπωδώς ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έθετε δυναμικά και αποφασιστικά το ζήτημα στον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.

Πράγματι, το αίτημα ετέθη, κατά κάποιον τρόπο, στην πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2003, στις Βρυξέλλες, και τα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου και της διαπλοκής έσπευσαν να προβάλουν τη δήθεν αποφασιστική διεκδίκηση από τον κ. Σημίτη και τη δήθεν καταρχήν διαβεβαίωση του κ. Μπλερ ότι θα επιληφθεί του θέματος με θετική διάθεση…

Ωστόσο, η αλήθεια αποκαλύφθηκε, εκ λάθους, σε δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η κάμερα του κρατικού καναλιού ακολουθούσε τον κ. Σημίτη την ώρα προσφοράς καφέ και αναψυκτικού, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, και τον κατέγραψε (με εικόνα και ήχο) να λέει «στα όρθια» και «στο κάπως αδιάφορο» στον κ. Μπλερ: «Α, Τόνι, θα ήθελα να εξετάσουμε και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που εκείνη την ώρα έπινε τον καφέ του και κρατούσε το πιατάκι από το σερβίτσιο, απλώς γούρλωσε τα μάτια, δεν απάντησε καθόλου και απλώς κατέβασε το φλιτζάνι.

Η συνέχεια της συζήτησης; Δεν υπήρξε! Και, φυσικά, το επίμαχο αποκαλυπτικό πλάνο κόπηκε από τα επόμενα δελτία και η γκάφα κουκουλώθηκε όπως όπως.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα