Άρωμα νέας 17Ν

■ Κόκκινος συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική για την κλοπή βαρέος οπλισμού στη Λέρο
Ξέφραγο αμπέλι τα στρατόπεδα! Εξαφανίστηκαν από τις αποθήκες 2 αντιαρματικά, νάρκες και χειροβομβίδες. Είχαν αρπάξει και πετρέλαιο από την ίδια μονάδα
■ Ξεψαχνίζουν όλα τα στελέχη σε βάθος δεκαετίας αναζητώντας σχέσεις με παρανόμους

Η Θέση μας: Καμπανάκι για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Σοκ και σωρεία μειζόνων ερωτημάτων προκαλεί η απώλεια βαρέος οπλισμού από βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Ύστερα από καταμέτρηση που έγινε σε αποθήκη πυρομαχικών διαπιστώθηκε ότι υπολείπονται δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, αμυντικές χειροβομβίδες, βραδύκαυστο φιτίλι, μικρός αριθμός σφαιρών, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν και απώλεια ναρκών κατά προσωπικού.

Στη σοβαρή αυτή υπόθεση, που θυμίζει έντονα την κλοπή όπλων και πυρομαχικών το 2002 από μονάδα της Κω, ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει «άρωμα» τρομοκρατίας (βλέπε Συκούριο) ή και εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της ΜΙΤ.

Είναι δύο από τα σενάρια που φοβούνται οι στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο της κλοπής για εξαγωγή και πώληση του οπλισμού.

Επισημαίνεται πως τον περασμένο Αύγουστο είχε εντοπιστεί εντός της ναυτικής βάσης ζευγάρι Γερμανών, το οποίο είχε υποστηρίξει πως βρέθηκε στο σημείο κολυμπώντας, από λάθος. Στοιχεία εις βάρος του για κατασκοπία δεν φαίνεται να είχε υπάρξει.

Καταμέτρηση

Το ενδεχόμενο λογιστικού λάθους φέρεται ότι έχει αποκλειστεί και οι έρευνες ανεύρεσης του οπλισμού εστιάζονται στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτοί που έκλεψαν το πολεμικό υλικό είχαν βοήθεια εκ των έσω.

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να οδηγούνται οι Αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες, δεδομένου ότι στην αποθήκη πυρομαχικών υπήρχαν διπλές κλειδαριές ασφαλείας, οι οποίες δεν έφεραν ίχνη παραβίασης, συναγερμός που ποτέ δεν χτύπησε και κάμερες ασφαλείας.

Οι κάμερες ασφαλείας, ωστόσο, έχουν καταγεγραμμένο υλικό του τελευταίου τριμήνου και είναι αμφίβολο αν μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών, σε περίπτωση που η κλοπή ή η απώλεια σημειώθηκε πριν από το καλοκαίρι.

Από χθες το πρωί, οπότε ολοκληρώθηκε και η δεύτερη καταμέτρηση, με την οποία επιβεβαιώθηκε η απώλεια που διαπιστώθηκε κατά την πρώτη, το απόγευμα της Δευτέρας, η ναυτική βάση σφραγίστηκε, άρχισαν οι έρευνες και κλήθηκαν σε κατάθεση τουλάχιστον δέκα στρατιωτικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τις υπηρεσίες φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών και ειδικότερα οι υπεύθυνοι φύλαξης του φόρτου μάχης.

Αν δεν προκύψουν από τις καταθέσεις τους κάποια στοιχεία, τότε θα ζητηθεί να επιστρέψουν στη μονάδα και να δώσουν κατάθεση και άλλα στελέχη που υπηρετούσαν παλαιότερα σε αυτή με αρμοδιότητα τη φύλαξη της εν λόγω αποθήκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απολεσθέν υλικό δεν είναι εκπαιδευτικό, αλλά χαρακτηρισμένο ως φόρτος μάχης. Ήταν τοποθετημένο σε ατομικούς σάκους, προορισμένους για χρήση από τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην αποθήκη φυλάσσονταν επίσης αυτόματα τυφέκια τύπου G3 και FN, τα οποία βρέθηκαν στη θέση τους.

Η απώλεια του βαρέος οπλισμού από την ΥΝΤΕΛ διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία παράδοσης της αποθήκης φύλαξης των πυρομαχικών στον νέο οπλονόμο. Και εδώ αρχίζουν τα σοβαρά ερωτήματα.

Πότε είχε γίνει η προηγούμενη καταμέτρηση; Μέχρι και χθες δεν είχε δοθεί σαφής απάντηση, αν και κάποιες πληροφορίες την προσδιόριζαν περί τον Δεκέμβριο του 2018.

Αφού πρόκειται για φόρτο μάχης της πλέον επίλεκτης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, των ΟΥΚ, και ενώ η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο ζενίθ, γιατί δεν γινόταν πιο συχνά ο έλεγχος στον οπλισμό προκειμένου να αποκλειστούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

Αν αποδεικνύεται πως μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες μονάδες είναι «ξέφραγο αμπέλι» και κάνουν φτερά όπλα με τόση ευκολία, τότε τι μπορεί να συμβεί στις υπόλοιπες;

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με δήλωσή του επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η απώλεια του οπλισμού εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου υπονοώντας έτσι ότι το περιστατικό δεν συνέβη επί κυβέρνησης Ν.Δ. αλλά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το ζήτημα δεν προέκυψε χθες αλλά διαπιστώθηκε χθες» είπε χαρακτηριστικά.

Συναγερμός! Η Αντιτρομοκρατική φοβάται τώρα για «νέα 17 Νοέμβρη»

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται η Αντιτρομοκρατική και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μετά την εξαφάνιση υλικών με βαρύ οπλισμό μέσα από τις αποθήκες στη ναυτική βάση στη Λέρο.

Η απώλεια διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και άμεσα στο νησί έσπευσε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μαζί με ειδικούς αξιωματικούς από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα συνδράμουν τις έρευνες των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έκαναν «φτερά» δύο αντιαρματικά όπλα, αμυντικές χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες κατά προσωπικού, αντιαρματικές νάρκες και εκρηκτικές ύλες μαζί με φιτίλι.

Η απώλεια του βαρέος υλικού έχει θορυβήσει την Αντιτρομοκρατική και τις Ενοπλες Δυνάμεις, που φοβούνται την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά προκειμένου οι τρομοκράτες να επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα.

Το γεγονός πως δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη παραβίασης στρέφει αρχικά τις έρευνες στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς η εκτίμηση πως η δουλειά έγινε εκ των έσω είναι ισχυρή. Για τον λόγο αυτόν έχει δοθεί η εντολή να επιστρέψει όλο το προσωπικό, μόνιμο ή μη, που έχει λάβει άδεια, στη θέση του άμεσα.

Η κλοπή υλικών με βαρύ οπλισμό δεν είναι το πρώτο συμβάν στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου. Πριν από δύο χρόνια, το 2017, η συγκεκριμένη υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές, αφού είχαν εξαφανιστεί 280 τόνοι πετρέλαιο.

Το άκουσμα της είδησης της κλοπής στρατιωτικού υλικού στη Λέρο ξύπνησε μνήμες από τη ληστεία στο Συκούριο, τα Χριστούγεννα του 1989, από τα μέλη της 17 Νοέμβρη.

Πριν από 30 χρόνια, οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και άλλα μέλη της 17 Νοέμβρη είχαν εισβάλει στο στρατόπεδο στο Συκούριο και είχαν κλέψει δεκάδες ρουκέτες, μαζί με χειροβομβίδες και φυσίγγια.

Δύο μήνες αργότερα από την κλοπή αυτή, στις 5 Φεβρουαρίου 1990, η 17 Νοέμβρη με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη. Μεγάλο μέρος από το στρατιωτικό υλικό που είχε κλαπεί από το Συκούριο βρέθηκε αργότερα στις γιάφκες στους οδούς Δαμάρεως και τις Πάτμου. 

Τότε, η 17 Νοέμβρη στην προκήρυξή της ανέφερε πως η κλοπή έγινε με στόχο να ενισχύσει σημαντικά το οπλοστάσιο της τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι που φοβάται και τώρα η Αντιτρομοκρατική. Κοινώς, οι αξιωματικοί φοβούνται πως μια υφιστάμενη ή νεοσυσταθείσα τρομοκρατική οργάνωση «αρματώνεται».

Τα όπλα και οι δυνατότητές τους

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους δύο τύπων φορητά αντιαρματικά όπλα. Πρόκειται για τα Μ72Α2 LΑW των 66 χιλιοστών με βάρος που δεν ξεπερνά τα 2,36 κιλά για το βλήμα και τον εκτοξευτή, τα οποία είναι ενσωματωμένα και συσκευασμένα.

Ο εκτοξευτής αποτελείται από έναν εξωτερικό σωλήνα, που περιέχει έναν δεύτερο από κράμα αλουμινίου. Με αυτό το όπλο ο χειριστής μπορεί να καταφέρει αποτελεσματική βολή έναντι σταθερού στόχου μέχρι τα 350 μέτρα και κατά κινητού μέχρι τα 200 μέτρα.

Υπάρχουν επίσης τα πιο διαδεδομένα RPG-18. Τη δεκαετία του 1990, οι Ε.Δ. απέκτησαν μεγάλες ποσότητες από τη Γερμανία.

Το RPG-18 έχει βάρος 2,6 κιλά, διαμέτρημα 64 χιλιοστών και αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά σταθερού στόχου μέχρι τα 200 μέτρα και κατά κινητού μέχρι τα 150 μέτρα! Η διατρητική επίδοση είναι ίδια με αυτή του LΑW.

Οι Ε.Δ. διαθέτουν και δύο τύπων αντιαρματικές οπλοβομβίδες, τις αμερικανικές Μ31 και τις γερμανικές DΜ 22Α1. Οι πρώτες περιέχουν περί τα 280 γραμμάρια κοίλου γεμίσματος και επιτυγχάνουν διάτρηση περί τα 100 χιλιοστών χάλυβα.

Το μέγιστο βεληνεκές τους φτάνει τα 250 μέτρα. Οι γερμανικές οπλοβομβίδες έχουν παρόμοιες διατρητικές ικανότητες και φέρουν απλό σκοπευτικό με τρεις κλίμακες αποστάσεων των 50, 75 και 100 μέτρων.

Είχαν αρπάξει πριν από δύο χρόνια και 280 τόνους καύσιμα από την ίδια μονάδα

Η απώλεια ή ενδεχομένως και η κλοπή του βαρέος στρατιωτικού υλικού από τις αποθήκες πυρομαχικών της ναυτικής βάσης στο νησί της Λέρου αναμφισβήτητα θέτει προ των ευθυνών τους στελέχη που υπηρετούσαν στη μονάδα, αλλά και διοικητές προϊστάμενων κλιμακίων.

Σύμφωνα με κάποιες φήμες, έχουν ήδη ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών και πιθανώς η υπόθεση αυτή να οδηγήσει ακόμη και σε έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιθανώς οι «καρατομήσεις» στελεχών να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή μέρες, αφού πρώτα ληφθούν οι καταθέσεις για τη λειτουργία της μονάδας και τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία εκ τοις πράγμασι αποδείχθηκαν διάτρητα.

Οι ευθύνες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες δεδομένου ότι η ΥΝΤΕΛ είχε απασχολήσει δύο φορές κατά το παρελθόν την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με τη μία εξ αυτών να αφορά πάλι κλοπή.

Συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο χρόνια είχε διαπιστωθεί απώλεια 280 τόνων καυσίμων από τη μονάδα, η οποία είναι επιφορτισμένη να προμηθεύει καύσιμα τα πλοία του Στόλου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η άλλη περίπτωση έχει να κάνει με ένα ζευγάρι Γερμανών που τον περασμένο Αύγουστο φέρεται ότι μπήκε ανενόχλητο στη μονάδα και εντοπίστηκε μετά την περιπλάνησή του.

Η προστασία του οπλισμού και μάλιστα του φόρτου μάχης των ΟΥΚ είναι θέμα υψίστης ασφαλείας και κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ο καταλογισμός ευθυνών γίνεται και για παραδειγματισμό.

Πώς, για παράδειγμα, χθες, μετά τη διαπίστωση της απώλειας των όπλων στη Λέρο πολλοί διοικητές μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων διέταξαν καταμέτρηση οπλισμού, αλλά μέχρι χθες δεν τον είχαν;

{{-PCOUNT-}}50{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα