ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτη 11.09.2019

➥ Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή Γερμανία): άσβεστος φάρος αυταρχισμού. Αν ψηφίσεις κάτι που δεν της αρέσει, σε βάζει και ξαναψηφίζεις μέχρι το αποτέλεσμα να βγει «σωστό».

➥ Αν η Ε.Ε. υποπτευθεί ότι γενικώς δεν σκοπεύεις να ψηφίζεις «σωστά» για όσα επιθυμεί, θα σε υποχρεώσει να αποφύγεις την ψηφοφορία ή να κάνεις κωλοτούμπα.

➥ Τα παραδείγματα της γερμανικής «πειθούς» είναι πολλά: από τις ψηφοφορίες για τη Συνθήκη της Νίκαιας και το περιβόητο Ευρωσύνταγμα (2005) ως τη Συνθήκη της Λισαβόνας (2008) και το πολύπαθο και διαρκώς αναβαλλόμενο Μπρέξιτ (2016).

➥ Βέβαια, ένα πετράδι στο αιματοβαμμένο στέμμα των Γερμανών που αρέσκονται να ανατρέπουν ειλημμένες αποφάσεις τρίτων χωρών έχει χαραχθεί στην πλατεία Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου από τον μέγα παραγωγό «μαργαριταριών» Αλέξη Τσίπρα.

➥ Ο Αλέξης με το ακούσιο χιούμορ του έκανε ένα τολμηρό εγχείρημα (δημοψήφισμα), τα αποτελέσματα του οποίου αναγκάστηκε να καταπιεί αμάσητα την ίδια στιγμή που πραγματοποιούσε μια θεαματικότατη κωλοτούμπα!

➥ Τώρα στο Μπρέξιτ το γερμανικό σχέδιο είναι απλό: να βγει από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον κι έπειτα να αναλάβει τη διαχείριση της υπόθεσης κάποιο από τα «πιασμένα» άλογα που χλιμιντρίζουν στα γερμανικά και τρέφονται με ευρωπαϊκό σανό.

➥ Το τευτονικό σχέδιο δεν είναι άσχημο. Η μέχρι τώρα εκτέλεσή του είναι καλή. Ωστόσο, πάσχει κάπου. Ακόμα κι ο Μπόρις Τζόνσον να βγει από τη μέση, υπάρχει κι ένας λαός που έχει πάρει τις αποφάσεις του. Υπάρχει επίσης κι ένα παλάτι...

➥ Οι Γερμανοί ως σήμερα μας έχουν συνηθίσει να κάνουν εντυπωσιακές αρχές στις εκστρατείες τους, αλλά στο τέλος είθισται να μαζεύουν μπόλικο φατούρο απ' όλους τους ορκισμένους εχθρούς τους.

➥ Το γεγονός ότι οι Γερμανοί έχουν ορκισμένους εχθρούς οφείλεται στους Γερμανούς! Οποια συμπεριφορά έχεις, όποια ενέργεια στέλνεις στο περιβάλλον, σου επιστρέφουν - και μάλιστα με... τόκο!

➥ Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ακούσει συζητήσεις ανθρώπων στον δρόμο, στην αγορά, σε καφέ και χώρους μαζικών συναθροίσεων. Το αντιγερμανικό πνεύμα που χαρακτηρίζει την εποχή μας θυμίζει τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

➥ Φάχτεν, φούχτεν και... φαφλούχτεν!
π