Τρόμος από την «11η Σεπτεμβρίου» των πετρελαίων!

Επίθεση με δέκα drones σε δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής εταιρίας Aramco από σιίτες αντάρτες της Υεμένης και «συμμάχους» του ΙράνΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Οι επιθέσεις 10 μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρίας Aramco τα ξημερώματα του Σαββάτου -την ευθύνη ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι από την Υεμένη- δεν ανέβασαν επικίνδυνα μόνο το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα έβαλαν και φωτιά στη διεθνή αγορά μαύρου χρυσού, καθώς αναλυτές ήδη μιλούν για την «11η Σεπτεμβρίου» της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας – κι όχι άδικα!

Τα ξημερώματα του Σαββάτου δύο εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπκάικ και το Χουράις, που θεωρούνται η καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, αποτέλεσαν στόχο επίθεσης από drones, με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρίας.

Εντούτοις, αργότερα διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή πετρελαίου από την Aramco θα μειωθεί το επόμενο διάστημα κατά το ήμισυ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις εξαγωγές μαύρου χρυσού από τη χώρα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Χούτι, σύμμαχοι του Ιράν, οι οποίοι αντιμάχονται τον υπό το Ριάντ διεθνή συνασπισμό δυνάμεων, εξαπολύουν επίθεση στη σαουδαραβική επικράτεια.

Τον Μάιο

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και τον περασμένο μήνα με επιθέσεις drones στο πετρελαϊκό κοίτασμα Σαϊμπάχ, όπως επίσης και εναντίον δύο σταθμών άντλησης πετρελαίου τον περασμένο Μάιο. Οι εν λόγω επιθέσεις -σε αντίθεση με αυτή στην Aramco- προκάλεσαν πυρκαγιές, όχι όμως και διακοπή της παραγωγής μαύρου χρυσού.

Με την ένταση στην περιοχή να έχει οξυνθεί μετά και τις πρόσφατες επιθέσεις εν μέσω θέρους εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο, για τις οποίες το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν το Ιράν, το Σαββατοκύριακο ο Λευκός Οίκος έδειχνε ξανά προς την Τεχεράνη, αν και οι Ιρανοί αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμειξη στο γεγονός.

Μάλιστα, την ώρα που οι ΗΠΑ δεσμεύονταν να διατηρήσουν τον ανεφοδιασμό των πετρελαιαγορών για να μην πυροδοτηθεί κρίση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυε κατηγορίες κατά του Ιράν για τις επιθέσεις.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Ροχανί (πρόεδρος του Ιράν) και ο Ζαρίφ (υπουργός Εξωτερικών) υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (…) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό» είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο. Από την πλευρά του, και ο Βρετανός ομόλογος του Πομπέο, ο Ντομινίκ Ράαμπ, καταδίκασε τις επιθέσεις.

Πάντως, παρά το τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα