Η απάτη με τα οπιοειδή προκάλεσε την πτώχευση

Η Purdue Pharma, που παρασκευάζει το αναλγητικό OxyContin, συμφώνησε ήδη να δώσει αποζημιώσεις $10 δισ.

Από την 
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Η Purdue Pharma, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, που παρασκευάζει το δημοφιλέστατο αναλγητικό OxyContin, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι κηρύσσει πτώχευση!

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η αίτηση πτώχευσης της εταιρίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης των οπιοειδών στις ΗΠΑ, καθώς παρασκευάζει το εξαιρετικά δημοφιλές αναλγητικό OxyContin, έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον της.

Ο πρόεδρος της Purdue Pharma Στιβ Μίλερ διευκρίνισε σε ανακοίνωση ότι η εταιρία με την απόφασή της να κηρύξει πτώχευση βάσει του άρθρου 11 «θα προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια και τους απαραίτητους πόρους στις κοινότητες σε όλη τη χώρα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση των οπιοειδών».

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τουλάχιστον 2.000 αγωγές και για τον λόγο αυτό έχει συνάψει ξεχωριστές συμφωνίες με 24 πολιτείες και πέντε αμερικανικές κτήσεις, ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων!

Ισχυρισμοί

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι τόσο η Purdue Pharma όσο και οι ιδιοκτήτες της, η οικογένεια των δισεκατομμυριούχων Σάκλερ, προωθούσαν επιθετικά το παυσίπονο OxyContin, ενώ παράλληλα παραπλανούσαν γιατρούς και ασθενείς αναφορικά με τους κινδύνους εθισμού στο εν λόγω σκεύασμα.

Βάσει της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, η οποία όμως πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο, το σύνολο της αξίας της Purdue Pharma θα περάσει σε μια εταιρία η οποία συστάθηκε προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις στους χιλιάδες ενάγοντες, που θα επιλέξουν και το διοικητικό συμβούλιό της.

Ο Μίλερ επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση αυτή θα εμποδίσει «την κατασπατάληση κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων και χρόνια παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρία θα προσφέρει εκατομμύρια φάρμακα απαραίτητα για τη θεραπεία των τοξικομανών, όπως το Nalmefene και το Naloxone, δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή.

Η οικογένεια Σάκλερ ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί στους ενάγοντες ακόμα 1,5 δισ. δολάρια, το οποίο θα προκύψει από την πώληση της Mundipharma, μιας δεύτερης φαρμακοβιομηχανίας που βρίσκεται στην κατοχή τους.