Άνθρακες ο θυσαυρός για το «Yavuz» που εγκατέλειψε την κυπριακή ΑΟΖ

Σε ναυτικό αποκλεισμό του Καστελόριζου επί μακρόν προχωρούν οι Τούρκοι...

... δεσμεύοντας με Navtex τεράστιες περιοχές μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για μια άκρως επιθετική ενέργεια, λόγω της παρουσίας όχι μόνο πολεμικών πλοίων, αλλά και ερευνητικών σκαφών.

Επιδιώκει η Αγκυρα με αυτόν τον τρόπο αφενός την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας, αφετέρου την πιο έντονη προβολή της αξίωσης για συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να προκαλέσει τετελεσμένα και βάζει «μπουρλότο» στην ανατολική Μεσόγειο με τη συνεχή έκδοση Navtex. Εφαρμόζει βήμα βήμα την ίδια τακτική που εφήρμοσε στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου αποδεικνύεται πως οι γεωτρήσεις του «Yavuz» και του «Fatih» είναι... άνθρακες.

Τα τουρκικά γεωτρύπανα δεν έχουν προφανώς τη δυνατότητα να κάνουν αποτελεσματικές γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα βάθη, παρά μόνο επίδειξη σημαίας και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Ήδη, το «Yavuz» αποχώρησε από τα ανοιχτά της Καρπασίας, όπου έκανε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας, ενώ οι πληροφορίες λένε πως και το «Fatih» κάνει... μια τρύπα στο νερό! Ομως, οι Τούρκοι «χτίζουν» νομικά επιχειρήματα.

Μετά την αποχώρηση του «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ εκφράζονται φόβοι πως ίσως κινηθεί προς το Καστελόριζο, προς αμφισβήτηση αυτή τη φορά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το έχει πράξει ήδη το ερευνητικό σκάφος «Bilim 2», που πλέει στην περιοχή, ενώ σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά μια ανάσα από το Καστελόριζο, βρίσκεται και το γεωτρύπανο «Oruc Reis».

Με Navtex, η Αγκυρα δέσμευσε μια τεράστια περιοχή νοτίως του ακριτικού ελληνικού νησιού για έρευνες, ενώ με δύο ακόμη, χθες, ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Η μία περιοχή είναι εστιασμένη στο Καστελόριζο και η άλλη δυτικά της Κύπρου.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως οι Τούρκοι στήνουν σενάριο ναυτικού αποκλεισμού του Καστελόριζου για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με κάλυψη από πολεμικά πλοία. Το αν τελικά θα υλοποιηθεί το σενάριο εξαρτάται από την ελληνική απάντηση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι οδηγίες είναι σαφείς προς τις Ενοπλες Δυνάμεις: Δεν θα επιτραπεί σε τουρκικό σκάφος να προσεγγίσει το Καστελόριζο και να κάνει έρευνες.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις, ενώ αυτό γίνεται και με εναέρια επιτήρηση ή ραντάρ. Ετοιμότητα υπάρχει σε μονάδες του Στόλου, αλλά και σε μονάδες του Στρατού και της Αεροπορίας για παν ενδεχόμενο.

Ανδ. Κούτρας