Τρίζουν τα κόκκαλα του Μπακογιάννη

Βαρύτατα εκτεθειμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη μετονομασία σταθμών του μετρό
Με απαράδεκτους χειρισμούς και «σκοτεινές» μεθοδεύσεις αμαυρώνουν τη μνήμη του εκτελεσμένου από τη 17Ν χαρισματικού πολιτικού και του Αλέκου Παναγούλη

Η Θέση μας: Η ντροπή των ευρωβουλευτών

Ένα πρωτοφανές μπάχαλο προκλήθηκε με τις μετονομασίες σταθμών του μετρό στην Αθήνα, που εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους τους εμπλεκομένους, κυβέρνηση, διοίκηση της εταιρίας, την οικογένεια Μπακογιάννη, και αγγίζει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η ανακοίνωση της διοίκησης της Αττικό Μετρό για την αλλαγή της ονομασίας δύο σταθμών, του Ευαγγελισμού σε «Παύλος Μπακογιάννης» και του Αγίου Δημητρίου σε «Αλέκος Παναγούλης», προκάλεσε ένα ντόμινο αντιδράσεων και τελικά, μετά την κατακραυγή, οι αποφάσεις αυτές μένουν στα χαρτιά… αφού όσοι -αρμόδιοι και αναρμόδιοι- ενεπλάκησαν σε αυτή την ακατανόητη ενέργεια εξευτελίστηκαν προσπαθώντας να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες.

Ο σάλος προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι ονομασίες των εν λόγω δύο σταθμών, του Ευαγγελισμού και του Αγίου Δημητρίου, που αποτελούν δύο χαρακτηριστικά τοπόσημα, θα καταργούνταν πλήρως από τον Απρίλιο του 2020, προκειμένου να χρησιμοποιείται η νέα ονομασία τους.

Ουσιαστικά στο όνομα της απόδοσης τιμών σε δύο πρόσωπα που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν για το χάος που θα προκαλούνταν στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που κάνουν χρήση ενός μέσου μαζικής μεταφοράς!

Ξεκατίνιασμα

Όταν όλοι κατάλαβαν ότι αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει στην πράξη γιατί θα προκαλέσει κομφούζιο στην ήδη ταλαιπωρημένη καθημερινότητα των πολιτών, τότε άρχισε το μεταξύ τους ξεκατίνιασμα προκειμένου να εμφανιστούν -καθένας για λογαριασμό του- ως καθαροί και άσπιλοι στο επιβατηγό κοινό που δεν μπορούσε να χωνέψει αυτές τις ανεκδιήγητες ενέργειες.

Στην πραγματικότητα, πίσω από όλο αυτό το φιάσκο υπάρχει ένα τρίγωνο που αποτελείται από έναν αποτυχημένο πολιτευτή, τον οποίο η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράβευσαν δίνοντάς του θέση ευθύνης σε έναν δημόσιο οργανισμό, έναν πρωθυπουργό, που αδυνατεί να θέσει όρια ανάμεσα στη χώρα και στα καπρίτσια της οικογένειάς του, και μια οικογένεια, που φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί ότι στις δημοκρατίες η διοίκηση της χώρας και της πρωτεύουσας δεν καθιστά αυτόματα και τσιφλίκι του «διοικητή» μια ολόκληρη Αθήνα.

Ευθυνόφοβοι

Μέσα σε αυτόν τον καμβά αποδεικνύεται επίσης ότι πρόσωπα σε δημόσια αξιώματα και μάλιστα κομβικής σημασίας για την πορεία της χώρας είναι κατώτερα των περιστάσεων και κυρίως είναι ευθυνόφοβα.

Έτσι, λοιπόν, από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονταν να κάνουν τους ανήξερους όταν προέκυψαν οι ανακοινώσεις του Δ.Σ. του μετρό, ενώ την ίδια ώρα παρασκηνιακά πίεζαν να παρθεί πίσω η απόφαση και να βρεθεί τρόπος προστασίας του πρωθυπουργού από τις παρενέργειες αυτής της απόφασης, η οικογένεια Μπακογιάννη και ο δήμαρχος Αθηναίων έβγαζαν την ουρά τους απέξω με επίσημες ανακοινώσεις τους, ενώ ο άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη και Μπακογιάννη, πρόεδρος του μετρό Νίκος Ταχιάος, εμφανιζόταν ως «εξιλαστήριο θύμα» και απαντούσε στο «άδειασμα» που είχε φάει καρφώνοντας την οικογένεια ότι γνώριζε και τώρα κάνει την πάπια…

Είναι δε χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κ. Ταχιάου που, για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, ανέφερε «το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης».

Αυτό όμως που εξοργίζει ίσως περισσότερο απ’ όλα είναι οι πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμπλέκεται σ’ αυτή την κωμωδία, καθώς αναμενόταν -πριν από τις αντιδράσεις που οδηγούν στην απόσυρση της απόφασης για μετονομασία των δύο σταθμών του μετρό- να γίνει μεγάλη εκδήλωση στον σταθμό Ευαγγελισμός στις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσία του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος θα νομιμοποιούσε με αυτόν τον τρόπο τα τερτίπια της πρωθυπουργικής οικογένειας και του αποτυχημένου πολιτευτή της.

Διαψεύδει ο Ταχιάος την ανακοίνωση Μπακογιάννη

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η οικογένεια Μπακογιάννη, μετά τις αντιδράσεις και την παρασκηνιακή παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, ουσιαστικά ωσάν να μην έχει συμβεί και τίποτα σοβαρό ευχαριστούσε την Αττικό Μετρό Α.Ε. για την «τιμητική πρόταση μετονομασίας» του σταθμού του Ευαγγελισμού σε «Παύλος Μπακογιάννης», δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε» αυτή την απόφαση. Και σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, αυτό γίνεται γιατί «δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση».

Μάλιστα η ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη κατέληγε λέγοντας ότι «η σύζυγος, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι και όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά μας αρκεί».

Βέβαια ο Νίκος Ταχιάος δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για τη στάση της οικογένειας Μπακογιάννη, καθώς αναφέρει ότι υπήρχε «διαρκής συνεννόηση» με την οικογένεια εν όψει της εκδήλωσης για την 30ή επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και χρεώνει στην οικογένειά του όχι μόνο την πατρότητα της μετονομασίας του σταθμού του μετρό, αλλά και τη δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.

Κάποιες πληροφορίες θέλουν την Αλεξία Μπακογιάννη να έχει την πρωτοβουλία για την πλήρη μετονομασία του σταθμού του μετρό στον Ευαγγελισμό σε «Παύλος Μπακογιάννης» και με ταυτόχρονη κατάργηση της σημερινής ονομασίας του.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η όποια επιμονή της κόρης της Ντόρας Μπακογιάννη δεν αναιρεί τις ευθύνες της τελευταίας, όπως και του Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των θεσμικών αξιωμάτων που κατέχουν στα δημόσια πράγματα, καθώς η μεν κυρία Μπακογιάννη είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο δε κ. Μπακογιάννης είναι δήμαρχος της Αθήνας.

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έκαναν τους… ανήξερους!

Το σίριαλ της μετονομασίας των δύο σταθμών της Αττικό Μετρό, ιδίως στην περίπτωση του Ευαγγελισμού, που θα ονομαζόταν σε «Παύλος Μπακογιάννης», σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τον σάλο των αντιδράσεων που προκάλεσαν και οι οποίες προέρχονταν ως επί το πλείστον από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έλαβαν το μήνυμα και, για να εμφανιστούν αθώοι του αίματος, παρίσταναν τους ανήξερους, μεταθέτοντας την ευθύνη στη διοίκηση του μετρό, αν και θα όφειλαν να γνωρίζουν τις αποφάσεις της.

Παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες -οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν πως όλα τελούσαν σε πλήρη γνώση της οικογένειας και του πρωθυπουργού λόγω της συγγενικής του σχέσης με τον δολοφονηθέντα από τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη Παύλο Μπακογιάννη- αναφέρουν ότι μετά τις αντιδράσεις η εντολή του πρωθυπουργού ήταν να μπει πάγος σε κάθε περαιτέρω ενέργεια για τα νέα βαφτίσια των σταθμών του μετρό.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα χειρίστηκε το πρωθυπουργικό γραφείο και κυρίως ο εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος τυγχάνει επίσης και ανιψιός του.

Το μήνυμα του Μαξίμου προς τον Νίκο Ταχιάο με τον οποίο υπήρξε επικοινωνία ήταν να πάρει πίσω την αρχική ανακοίνωση του Δ.Σ. του μετρό και μάλιστα πρτού αναχωρήσει το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης για το επίσημο πολυήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου θα είχε βαρύνουσας σημασίας επαφές με ξένους ηγέτες, προεξάρχοντος του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ.

Ήταν σαφές ότι στο Μαξίμου αντιλαμβάνονταν πως θόλωνε επικίνδυνα η εικόνα του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, όταν στο εσωτερικό της χώρας το κεντρικό πολιτικό θέμα ήταν κάτι που τον άγγιζε προσωπικά λόγω αντικειμενικής οικογενειακής σύνδεσης.

Ταυτόχρονα, από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε επικοινωνία και με τα άλλα μέλη της οικογένειας Μπακογιάννη.

Το μήνυμα ήταν ανάλογο και σε αυτή την περίπτωση απλώς από την πλευρά της οικογένειας ζητούνταν να αποστασιοποιηθεί από το θέμα και ουσιαστικά να στηρίξει τον πάγο που έμπαινε από το Μαξίμου στη μετονομασία του σταθμού Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης».

Κάτι το οποίο έγινε με επίσημη ανακοίνωση την οποία ανάρτησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Γέλιο μέχρι δακρύων στο διαδίκτυο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν εκ των έσω της Νέας Δημοκρατίας κατά των ανακοινώσεων της διοίκησης της Αττικό Μετρό για τη μετονομασία των δύο σταθμών, του Ευαγγελισμού και του Αγίου Δημητρίου σε «Παύλος Μπακογιάννης» και «Αλέκος Παναγούλης», αντίστοιχα.

Μάλιστα, «γαλάζια» στελέχη σε ΝΟΔΕ και άλλες τοπικές οργανώσεις δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το «κυκλοφοριακό» μπάχαλο που θα προκαλούνταν με την κατάργηση χαρακτηριστικών τοποσήμων που εξυπηρετούν την καθημερινή μετακίνηση των πολιτών. Μάλιστα, κάποιοι το εξέφρασαν και δημοσίως μέσω των social media, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ακόμα και φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση και την οικογένεια Μητσοτάκη και Μπακογιάννη δημοσιογράφοι δεν άργησαν να πάρουν δημοσίως αποστάσεις.

Βεβαίως, εκτός όλων αυτών οι χρήστες του διαδικτύου δεν έχασαν λεπτό και άρχισαν τη διακωμώδηση της ανακοίνωσης της Αττικό Μετρό για τη μετονομασία σταθμών. «Αν είχαν χιούμορ στην Αττικό #μετρο θα μετονόμαζαν το Μέγαρο Μουσικής σε Ρίτα Σακελλαρίου!» έγραψε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, ενώ έπεσαν και άλλες… προτάσεις, όπως η μετονομασία του σταθμού του Νομισματοκοπείου σε Παναγιώτης Λαφαζάνης!

Αντίστοιχα για τη στάση Ομόνοια «προτάθηκε» η μετονομασία της σε «φιλαράκι έχεις ένα ευρώ;».

Από το χιούμορ των χρηστών του διαδικτύου δεν γλίτωσε και η στάση Πανεπιστήμιο που προτάθηκε να μετονομαστεί σε «Ελένη Αντωνιάδου» μετά την ατυχή κίνηση της υπουργού Παιδείας να τη βραβεύσει ως συνεργάτιδα της NASA, χωρίς, φυσικά, να είναι…

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα