Μήνυμα ενδοτισμού από Βαρβιτσιώτη

Είπε ότι «οι συσχετισμοί με την Τουρκία δεν είναι πάντα προς δικό μας όφελος» και για μάχη εφαρμογής των Πρεσπών!Απαράδεκτες δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τα ελληνοτουρκικά και την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι φράσεις που χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του στη Βουλή, αφενός για το πρώτο θέμα, ήταν άκρως επικίνδυνες και δεν συνιστούν απλώς γκάφα, καθώς έδωσαν την εντύπωση του ενδοτισμού, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Aφετέρου για το δεύτερο ζήτημα παραδέχθηκε ότι οι Σκοπιανοί παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η κυβέρνηση, παρά τα διαβήματα που κάνει, είναι αποφασισμένη να την εφαρμόσει.

Τη στιγμή, δηλαδή, που ο Ερντογάν προκαλεί καθημερινά σε Αιγαίο και Κύπρο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι πρέπει «να αξιοποιούμε τη διεθνή διπλωματία και το Δίκαιο» και πως «δεν αρκούν πάντοτε τα κανόνια, τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα», καθώς «δυστυχώς οι συσχετισμοί δεν είναι πάντοτε προς δικό μας όφελος»! 

Το ανησυχητικό είναι ότι οι δηλώσεις αυτές, που θυμίζουν σε πολλούς εποχές… Σημίτη, γίνονται σε μια συγκυρία κατά την οποία πυκνώνουν οι πιέσεις και τα σενάρια ακόμη και για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ενώ ουδέποτε έως τώρα η ελληνική πλευρά είχε αναγνωρίσει υπεροπλία στους Τούρκους.

Ερωτηθείς, μάλιστα, από τον Κυριάκο Βελόπουλο αν και πότε θα καθοριστεί ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνέστησε ψυχραιμία και υποστήριξε ότι, αν και η Τουρκία συμπεριφέρεται ως «ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο», «οποιαδήποτε ενέργειά μας πρέπει να είναι στη λογική μακροπρόθεσμης σχέσης σε πνεύμα καλής γειτονίας».

Οι δηλώσεις υποχωρητικότητας για τα ελληνοτουρκικά ήταν, ωστόσο, μόνο η αρχή… Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση του κ. Βελόπουλου, αυτή τη φορά αναφορικά με την κατάπτυστη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος, «να δώσουμε μάχη για την εφαρμογή της».

Συνέχισε, μάλιστα, το ίδιο προκλητικά, λέγοντας ότι σκοπός είναι «να σταματήσουν να ονομάζονται “Μακεδόνες”, να σταματήσουν να λένε τα κρασιά τους “μακεδονικά”, να σταματήσουν να λένε το μουσείο τους “μακεδονικό” και να αποκτήσουν ταυτότητα Βορειομακεδόνων».

Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι οι Σκοπιανοί παραβιάζουν καθημερινά τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν δύο διαβήματα παραβίασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε από την κυβέρνηση να επικαλεστεί τις παραβιάσεις ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία, καταγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. υποκινούσε υπογείως τα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας και σήμερα την αποδέχεται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα