Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, με 2 νεκρούς

Από κεραυνούς οι θάνατοι σε Ηλεία και Μεσσηνία. Σφοδρή νεροποντή έπληξε Ιόνιο και δυτική ΕλλάδαΔύο νεκρούς και εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η δυτική Ελλάδα, ενώ από τη μανία της ισχυρής νεροποντής δεν ξέφυγε ούτε η νησιωτική χώρα. 

Τραγικό τέλος βρήκε χθες, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό, ένας 35χρονος αλλοδαπός εργάτης στη Μυρσίνη της Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν μαζί με άλλους ομοεθνείς του σε ένα παλιό σπίτι και, όταν εκδηλώθηκε η καταιγίδα, βγήκε από αυτό για άγνωστο ακόμα λόγο, με συνέπεια να χτυπηθεί από τον κεραυνό.

Στη συνέχεια ο 35χρονος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το δεύτερο θύμα της κακοκαιρίας ήταν ένας 56χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, που έχασε τη ζωή του στην περιοχή Αλιμάκι Μεσσηνίας, όταν επίσης χτυπήθηκε από κεραυνό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που εκδηλώθηκε η καταιγίδα ο 56χρονος βρισκόταν σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, όπου υπήρχαν και μεταλλικά αντικείμενα. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Εισροή υδάτων

Στον Πύργο προβλήματα καταγράφηκαν στο νοσοκομείο, όπου υπήρξε εισροή υδάτων στο Τμήμα Αιμοδοσίας, και στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο χρειάστηκε η επέμβαση των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ώστε να βγουν με ασφάλεια οι μαθητές από το σχολείο.

Πλημμύρες υπήρξαν κυρίως στην περιοχή Λάπατο, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 35 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Στην Αμαλιάδα ένας ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή της Φραγκαβίλλας, ενώ στην Ηλεία η καταιγίδα άφησε πίσω της περιοχές χωρίς ρεύμα.

Τέλος, θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν την Καλαμάτα, με συνέπεια να ξεριζωθούν δέντρα, να προκληθούν ζημιές σε καλώδια της ΔΕΗ και να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Με λάσπη και νερά γέμισε ο κεντρικός δρόμος στο χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλλονιά λόγω της νεροποντής που έπληττε από το πρωί το Ιόνιο.

Η κυκλοφορία για τους πεζούς ήταν αδύνατη και, για καθαριστούν οι δρόμοι, επιστρατεύτηκαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 πυροσβέστες, ενώ συνέδραμαν υπηρεσίες του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.

Περισσότερους από 13.000 κεραυνούς κατέγραψε το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, χαρακτήρισε ο φυσικός – μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Στρατής Βουγιούκας τους περισσότερους από 13.000 κεραυνούς που έπεσαν χθες μέχρι τις μεσημεριανές ώρες στη δυτική Ελλάδα, όπως τους κατέγραψε το σύστημα καταγραφής κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος στη «δημοκρατία», έως τις 16.30 οι κεραυνοί είχαν φτάσει τους 13. 500, από τους οποίους 8.500 έπεσαν στη θάλασσα και 5.000 στη στεριά.

«Ένα σύστημα αυτή την εποχή μπορεί να έχει καταιγίδες και αρκετούς κεραυνούς. Ιδιαίτερα αν είναι αρκετά ζεστά τα νερά της θάλασσας, όπως φέτος. Χθες είχαμε εξαιρετικά ισχυρά φαινόμενα, με μεγάλο πλήθος κεραυνών και μεγάλες ποσότητες νερού, ιδιαίτερα στην Ηλεία. Ηταν κάτι εξαιρετικά ισχυρό, που δεν είναι σύνηθες σε τοπικό επίπεδο. Ήταν αρκετά μεγάλος ο αριθμός των κεραυνών, ιδιαίτερα στη στεριά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό υπήρξαν και δύο θύματα».

Ο κ. Βουγιούκας επισημαίνει ότι το ισχυρό φαινόμενο δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή. «Μόνο αν βλέπουμε ότι αυτά τα φαινόμενα σημειώνονται συνέχεια μπορούμε να πούμε ότι κάτι έχει αλλάξει. Δεν μπορώ να πω ότι τέτοια φαινόμενα έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, στο πλαίσιο της εποχής, συνήθως ύστερα από παρατεταμένα διαστήματα χωρίς βροχές» λέει.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους πιο απλούς τρόπους προστασίας από τους κεραυνούς είναι η αποφυγή παραμονής σε ανοιχτούς χώρους κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας, η οποία είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα