Ο «γκρίζος λύκος» εμφανίστηκε με μάσκα αμνού στη Ν. Υόρκη

■ Μοίραζε χαμόγελα ο Ερντογάν την ώρα που τα αεροπλάνα του αλώνιζαν στο Αιγαίο
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση με Μητσοτάκη, υποσχέσεις για διάλογο
■ Περίεργη δήλωση για συνεκμετάλλευση πόρων με αφορμή την Κύπρο

Η Θέση μας: Η προπαγάνδα της Άγκυρας

Ενώ με την ομιλία του στον ΟΗΕ αξίωνε συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου και την ίδια ώρα τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε πως… δεν τρέχει τίποτα, θέτοντας ωστόσο την πάγια διεκδίκηση της Αγκυρας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έθεσε και το θέμα της έκδοσης των «γκιουλενιστών». Στη διάρκειας περίπου μιας ώρας συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν, που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ, το κλίμα ήταν καλό, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Το γεγονός αυτό αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό από την ελληνική πλευρά, που θέλει να έχει διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα προς αποφυγήν των εντάσεων.

Ωστόσο, ερωτήματα προκαλούνται από τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόταση Αναστασιάδη, η οποία ανοίγει την κερκόπορτα για τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το Κυπριακό και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ότι «η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου».

Σημειώνεται πως ο Κύπριος πρόεδρος είχε μιλήσει για εκχώρηση του 30% των κερδών από το φυσικό αέριο στους Τουρκοκυπρίους ως προϋπόθεση όχι επίλυσης του Κυπριακού, αλλά επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα μεγάλα θέματα, από το Προσφυγικό μέχρι το Κυπριακό, αλλά και για τα διμερή ελληνοτουρκικά ζητήματα, με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Ωστόσο, η τουρκική γραμμή στο ζήτημα της Χάλκης συνδέεται με την ταυτόχρονη έγερση ζητήματος «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, κάτι που έθεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Ταγίπ Ερντογάν στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά άνοιξε επιπλέον ζήτημα λειτουργίας δύο τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε, σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής αντιπροσωπίας, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο Bloomberg επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. και Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ειλικρινή» την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας της περιοχής». Μάλιστα, λίγο αργότερα, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, σημείωσε εκ νέου ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η «έντιμη επανεκκίνηση» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με το καθήκον της προετοιμασίας της ενεργοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Επίσης, συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς οι υπουργοί Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Δημήτρης Μητρόπουλος, και η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη.

Μυστήριο για τη (μη) συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θέμα της ακύρωσης της πολυσυζητημένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ως αφορμή αναφέρθηκαν οι τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με την έρευνα που αφορά ενδεχόμενη «προδοσία» του προέδρου της χώρας, περίπου μία ώρα πριν από το ραντεβού, το οποίο πάντως, όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατία», δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου.

Πηγές της κυβέρνησης επέμεναν ότι η συνάντηση θα γίνει, απέδωσαν την ακύρωσή της στην υπό εξέλιξη έρευνα εις βάρος του κ. Τραμπ, ενώ μέχρι και την ύστατη ώρα έλπιζαν ότι, έστω για λίγο, οι δύο άνδρες θα είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε κάποιο κενό του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διαρροές από την ελληνική αποστολή, το ενδεχόμενο να οριστεί νέο ραντεβού παρέμενε ανοιχτό μέχρι και αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), καθώς η αμερικανική πλευρά ζήτησε από τους Ελληνες να φροντίσουν για ευελιξία στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι, εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε και άλλα αντίστοιχα ραντεβού που είχε κλείσει στο περιθώριο της δεξίωσης που θα παρέθετε στη συνέχεια στους ξένους ηγέτες, κάτι πάντως που δεν επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Τελικά, συνάντηση δεν έγινε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε με τον κ. Τραμπ (μαζί με τις συζύγους τους) σε μία τυπική φωτογράφιση, από αυτές που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε με όλους τους ηγέτες που βρέθηκαν στη Ν. Υόρκη.

Το τετ α τετ Τραμπ – Μητσοτάκη, πάντως, ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Μεγάρου Μαξίμου, που ήθελε να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Τελικά τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα υπολόγιζε.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα