Γεωτρήσεις: Τουρκικό φιάσκο μεγατόνων

Ομολογούν ότι «Yavuz» και «Fatih» εγκατέλειψαν την κυπριακή ΑΟΖ διότι ξέμειναν από… αναλώσιμαΦιάσκο οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα γεωτρύπανα «Fatih» («Πορθητής») και «Yavuz», όπως αποκαλύπτει τουρκική εφημερίδα, δεν είχαν τον κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό να τις φέρουν εις πέρας. 

Εταιρίες που πωλούν τα εξειδικευμένα υλικά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία επέβαλαν εμπάργκο στην Τουρκία μετά τις καταγγελίες για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Το εμπάργκο αυτό ήρθε μετά την αποχώρηση των εταιριών που είχαν συνάψει συμφωνίες με την Αγκυρα για την υποστήριξη των τουρκικών γεωτρύπανων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ», το κόστος ενός ξένου γεωτρύπανου φτάνει το 1.000.000 δολάρια για κάθε ημέρα εργασίας, ενώ των τουρκικών, που διαθέτει πλέον η χώρα, κατεβαίνει στα 300.000 δολάρια.

Ο λόγος του τεράστιου οικονομικού μεγέθους των γεωτρήσεων είναι το υψηλό κόστος των μηχανικών και χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές. Ενας άλλος παράγοντας επίσης για το υψηλό κόστος είναι το μονοπώλιο των προμηθευτών-εταιριών, τα κεντρικά γραφεία των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτουν συνεργάτες στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Εμπάργκο

«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία άρχισαν εμπάργκο κατά της Τουρκίας. Εδώ και περίπου δύο μήνες δεν προμηθεύουν την Τουρκία με τα απαραίτητα χημικά υλικά και παράγωγα. Ειδικά για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα τεμάχια Finike-1 («Πορθητής» – δυτικά της Πάφου) και Karpaz-1 («Γιαβούζ» – στον κόλπο της Καρπασίας) οι εταιρίες Schlumberger, Baker Hughes, Weatherford (ΗΠΑ), Geo-log (Ιταλία) ακύρωσαν τις συμφωνίες και δήλωσαν ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, μηχανικούς, εξοπλισμό και υλικά γι’ αυτά τα πηγάδια γύρω από το νησί. Αν και οι ίδιες εταιρίες συνδράμουν με υλικό αντίστοιχες έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά» αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι της

«Τζουμχουριέτ», καλώντας ταυτόχρονα το καθεστώς Ερντογάν να επαναπροσδιορίσει τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» έπειτα από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις για την Τουρκία.

«Οι αμερικανικές ExxonMobil, NobleEnergy, η βρετανική BG, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η νοτιοκορεατική Kogas, η ισραηλινή Delek Drillinig Group, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, η Ελλάδα έχουν όλες υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο και έχουν ιδρύσει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατoλικής Μεσογείου. Η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο δεν υπάρχει πουθενά» καταλήγει ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ».

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια μεγάλη ήττα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά το γεγονός ότι παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ακόμη και αν δεν κατάφερε να κάνει γεώτρηση, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα.

Η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει να στοχοποιεί την κυπριακή ΑΟΖ, όπως και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διεκδικώντας μερίδιο των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα