Από Οκτώβριο και βλέπουμε τα (πάλι) λάθος εκκαθαριστικά

Εμπαιγμός χωρίς τέλος των συνταξιούχων, καθώς παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο ΕΦΚΑ δεν τα εξέδωσεΑπό τον
Νάσο Χατζητσάκο

Υπομονή ως την 1η Οκτωβρίου (στην… καλύτερη περίπτωση) πρέπει να κάνουν περίπου 1.700.000 δικαιούχοι «παλαιών» κύριων συντάξεων για να λάβουν σταδιακά και κατά ομάδες ως το τέλος του χρόνου τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Τα εκκαθαριστικά, αν και αναμενόταν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χθες, λόγω των χρόνιων τεχνικών δυσκολιών και της έλλειψης δεδομένων τελικά δεν κατέστη εφικτό να αποδοθούν στους δικαιούχους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι τα εκκαθαριστικά θα δίδονταν με τις πληρωμές των συντάξεων Οκτωβρίου (ξεκίνησαν χθες, να πιστώνονται για τον τ. ΟΑΕΕ και τον τ. ΟΓΑ και ακολουθούν αύριο, το Δημόσιο και το τ. ΙΚΑ), οι ατέλειες του μηχανογραφικού συστήματος και η μη ύπαρξη ψηφιοποιημένων στοιχείων για χιλιάδες «παλαιούς» συνταξιούχους (όσων οι συντάξεις είχαν εκδοθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη της ισχύος των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου) οδήγησαν το εγχείρημα σε «ναυάγιο».

Πλέον η διοίκηση του ΕΦΚΑ, που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει θέσει την επίλυση του ζητήματος στα θέματα «άμεσης προτεραιότητας», δίνει αγώνα ταχύτητας για να καταστεί εφικτό τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα να αρχίζουν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπερταμείου από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι, εφόσον το εγχείρημα δεν «ναυαγήσει» για ακόμη μια φορά, τότε σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα στους δικαιούχους των πρώην Ταμείων, τα οποία είχαν αρχεία.

Σταδιακά και ανά ομάδες ως το τέλος του έτους θα επιχειρηθεί να αποδοθούν και στους υπόλοιπους (σε περισσότερους από 230.000 «παλαιούς» δικαιούχους, έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι συντάξεις δεν είχαν επανυπολογιστεί, επιβεβαιώνοντας θέμα που είχε αναδείξει η «δημοκρατία» με αποκλειστικό δημοσίευμα στις 19 Ιανουαρίου 2019).

Οι διορθώσεις

Στα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αποτυπώνονται τα ποσά της εθνικής σύνταξης, της ανταποδοτικής, ο χρόνος ασφάλισης, τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρχουν οι διορθώσεις που κανονικά θα έπρεπε να είχαν γίνει από τον Ιούνιο του 2015, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δηλαδή δεν θα απεικονίζονται τα ποσά που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι δικαιούχοι μετά την κατάργηση των αντισυνταγματικών, βάσει της αμετάκλητης κρίσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, μειώσεων και την κατάργηση των δώρων του 2012.

Όπως έχει επισημάνει το ειδικευμένο στα ασφαλιστικά μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου, με δεδομένη την απουσία αυτών των διορθώσεων, τα επικείμενα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα είναι… εκ των προτέρων λάθος.

Για να είναι ορθά, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, θα πρέπει: α) να διορθωθούν οι συντάξεις αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή να αφαιρεθούν οι αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 και να προστεθούν τα δώρα και β) στη συνέχεια να παρουσιάζονται τα ποσά που θα προέκυπταν μέσω του επανυπολογισμού που προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα