Ηθικό ασυμβίβαστο για τον Ι. Λιανό!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πήρε τελικά μέρος στο συνέδριο που διοργάνωνε μελλοντικός διάδικός του!Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Περίεργη αίσθηση προκάλεσαν πολλά από όσα ακούστηκαν στο βήμα του συνεδρίου της Εταιρείας Μελέτης Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου (ΕΜΕΟΔ), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο σε υπερπολυτελές resort του Βόλου, και τα οποία -δυστυχώς- εξέθεσαν άσκοπα τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανό, που συμμετείχε στο συνέδριο ως ομιλητής.

Όπως είχε αναφέρει η «δημοκρατία» σε εκτενές ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα, πρόεδρος του σωματείου που διοργάνωσε το συνέδριο είναι ο Δημήτρης Τζουγανάτος, ο οποίος ειδικεύεται στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Ο κ. Τζουγανάτος, όμως, είναι δικηγόρος σε δύο κρίσιμες υποθέσεις, για τις οποίες επί προεδρίας Βασιλικής Θάνου είχε αποφασιστεί η λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι υποθέσεις

Η πρώτη αφορά το πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος» (ευρύτερων συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη) και η δεύτερη την Ελμίν Βωξίτες Α.Ε., που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Imerys Group. Ειδικώς τώρα, για την υπόθεση της Ελμίν, ο κ. Τζουγανάτος ως δικηγόρος της εταιρίας έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα εξεταστεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στις 8 Οκτωβρίου.

Δηλαδή, σε λίγες μέρες ο κ. Λιανός και ο κ. Τζουγανάτος θα βρεθούν ως διάδικοι στις δικαστικές αίθουσες, για μια υπόθεση από την οποία κρίνεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε έναν κλάδο.

Το πιο λογικό, λοιπόν, θα ήταν -ώστε να μη γεννηθούν ερωτήματα και σκιές- ο κ. Λιανός, για να προστατέψει τον κομβικό ρόλο που έχει αναλάβει, είτε να αρνηθεί την πρόσκληση είτε να παρευρεθεί για να απευθύνει έναν χαιρετισμό και στη συνέχεια να αποχωρήσει, κατά το διεθνές πρότυπο, δίνοντας τη σκυτάλη στο επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ομιλίες και ανταλλαγή απόψεων.

Το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», όπως ήταν φυσικό, δεν πέρασε απαρατήρητο. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι ανέλαβε να απαντήσει σε αυτό -κυρίως- ο κ. Τζουγανάτος (και μάλιστα με μια δόση ανώφελης ειρωνείας, η οποία δεν έχει θέση σε έναν σοβαρό, δημόσιο διάλογο), ενώ αφορά μία επιλογή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζουγανάτος λίγο προτού δώσει τον λόγο στους ομιλητές είπε: «Τελευταία πολλά είδαμε, πολλά διαβάσαμε σχετικά με το συνέδριο. Αυτό που ήθελα να διευκρινίσω είναι ότι ο ΕΜΕΟΔ δεν έχει καλέσει κανέναν πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στο σχέδιο του προγράμματος που σίγουρα θα θυμάστε όσοι ήσασταν στο συνέδριο, το οποίο οργάνωσε ο εκλεκτός συνάδελφος Σταμάτης Δρακακάκης, προέβλεπε τη συμμετοχή στο συνέδριο του συναδέλφου, εκλεκτού καθηγητή Γιάννη Λιανού και της επίσης πανεπιστημιακής δασκάλου Μαρίας Ιωαννίδου. Τώρα εάν τα πράγματα έτσι ήρθαν ώστε ο ένας να είναι πρόεδρος και ο άλλος ο εισηγητής στην επιτροπή, αυτό είναι κάτι που εμείς δεν το είχαμε προβλέψει και δεν θα μπορούσαμε να το προβλέψουμε. Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σε αυτά τα δημοσιεύματα: Πώς ήξεραν; Λοιπόν, εμείς, όταν βλέπετε “Εταιρεία Μελέτης”, το “Ε” και το “Μ”, δεν είναι εταιρία μαντικής τέχνης, είναι η Εταιρεία Μελέτης Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου. Ηδη από τον Μάιο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τίποτα. Οσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κάτι ξέραμε, θα μπορούσαν στο τέλος του συνεδρίου να έρθουν να μας βρουν να τους δώσουμε και τους αριθμούς του Λόττο που θα κληρωθούν την Κυριακή».

Στο διαδίκτυο

Σε σχέση με το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» δεν υπάρχει ερώτημα για το πώς γνωρίζαμε. Το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται στο διαδίκτυο. Εξάλλου, δεν πρόκειται για κάποια μυστική συνάντηση, αλλά για έναν δημόσιο και ανοιχτό επιστημονικό διάλογο.

Σε σχέση με το πότε συμφώνησε ο κ. Λιανός να παρευρεθεί στο συνέδριο επίσης δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Αυτό, πράγματι, μπορεί να έγινε τον Μάιο, όταν ακόμη δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά ως καθηγητής. Εν τω μεταξύ, όμως, οι συνθήκες άλλαξαν.

Ο κ. Λιανός ανέλαβε έναν ευαίσθητο ρόλο. Σήμερα συμμετέχει στα συνέδρια ως πρόεδρος και όχι ως καθηγητής, όπως και η εισηγήτρια της Επιτροπής κυρία Ιωαννίδου.

Εάν είχε «κλείσει» αυτή την ομιλία από τη θέση του καθηγητή, θα έπρεπε στη συνέχεια να ακυρώσει τη συμμετοχή του, εφόσον η επαγγελματική του ιδιότητα άλλαξε. Ελπίζουμε ότι το γεγονός θα αποτελέσει για τον κ. Λιανό ένα καλό παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα