Απίστευτο! Δίνουμε… βραβείο στον Ντράγκι

Απόδοση τιμών από την Ακαδημία στον πρωτομάστορα της ελληνικής λιτότηταςΣε μια επίδειξη σπάνιου ραγιαδισμού, της οποίας τα κίνητρα κανένας δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί, η αραχνιασμένη Ακαδημία Αθηνών, μακριά και πάλι από το λαϊκό αίσθημα, πρόκειται να αναγορεύσει σήμερα σε πανηγυρική τελετή τον απερχόμενο διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «ξένο εταίρο» της στα θέματα οικονομίας.

Λίγο προτού ο κεντρικός θησαυροφύλακας της Ε.Ε. παραδώσει τα κλειδιά στη… φέρελπι Κριστίν Λαγκάρντ, το κορυφαίο- μόνο κατ’ όνομα, φυσικά- πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει τιμές στον θεματοφύλακα της στυγνής τραπεζικής κυριαρχίας πάνω στους λαούς της Ευρώπης και ειδικά τον ελληνικό, ο οποίος οδηγήθηκε μεθοδικά και αδίστακτα στη φτωχοποίηση προκειμένου να διασωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες. 

Οι προσωπικοί του «αγιογράφοι» εμφανίζουν τον Ντράγκι σαν τον καλό «πατερούλη» της Ενωσης, που προσπαθεί να σώσει ηρωικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τα νύχια της ύφεσης. Εφαρμόζοντας τα τελευταία χρόνια μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων και αγοράς κρατικών ομολόγων -ένα πρόγραμμα που ανανέωσε πρόσφατα ανοίγοντας παράθυρο και για συμμετοχή της Ελλάδας-, ο κεντρικός τραπεζίτης, στην πραγματικότητα, άνοιξε έναν νέο ευκαιριακό κύκλο, όπου οι μεγάλες τράπεζες γέμισαν με φθηνό και άφθονο χρήμα, το οποίο, όμως, δεν μπόρεσε να λύσει το συνολικό επενδυτικό πρόβλημα της Ευρώπης, όπου επιδεινώθηκαν ανεργία και χρέη.

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις και η νομισματική χαλάρωση μετατράπηκαν από τις μεγάλες κυρίως τράπεζες σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις, οι οποίες εκτίναξαν τις αγορές παραγώγων στα ύψη.

Τα μέτρα οριζόντιων περικοπών και λιτότητας που εφαρμόζονται στο σύνολο των κρατών-μελών με γνώμονα πάντα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος χειροτέρεψαν την κατάσταση της αγοράς και κατά συνέπεια συρρίκνωσαν τόσο την καταναλωτική όσο και την επενδυτική δαπάνη.

Αντιλαμβανόμενος τώρα, στας δυσμάς του επαγγελματικού βίου του, ότι η πολιτική του ελάχιστα απέδωσε προς όφελος συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Ντράγκι καλεί, διακριτικά είναι αλήθεια, το Βερολίνο και τον πλούσιο Βορρά να εγκαταλείψουν την πολιτική των υψηλών πλεονασμάτων και να στραφούν σε μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Τον «σούπερ Μάριο», όπως τον αποκαλούν οι αυλικοί του, θα υποδεχθεί και θα προσφωνήσει ο (ακαδημαϊκός πλέον) Λουκάς Παπαδήμος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και ανακλήθηκε από το αεροδρόμιο το 2011 προκειμένου να γίνει δοτός πρωθυπουργός, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με οικοδεσπότη τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Αύριο αναμένεται να συναντηθεί στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγες ώρες πριν από την έλευσή του ο Ντράγκι πρόλαβε να δηλώσει ότι η ΕΚΤ ουδέποτε είχε «σχέδιο Β΄» για την Ελλάδα, ενώ, «πουλώντας» φιλελληνισμό, υποστήριξε ότι σε κάποιον υπουργό Οικονομικών που του είχε ζητήσει να κοπεί η ρευστότητα στην Ελλάδα απάντησε ότι, αν θέλουν τη χώρα εκτός ευρώ, να το κάνουν χωρίς να κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα