«Κόπηκαν» τα F-16 από τις γιορτές στην Κύπρο

Πολλά ερωτήματα για την απουσία των μαχητικών μας, που εκτιμάται ότι θυσιάστηκαν λόγω… ΕρντογάνΧωρίς την παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να πετούν πάνω από τη Μεγαλόνησο ως δείγμα στήριξης της Κύπρου απέναντι στην προκλητική Τουρκία, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία η στρατιωτική παρέλαση για την 59η επέτειο ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Aγνωστο γιατί, και ενώ πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πως είχε σχεδιαστεί και φέτος να πετάξουν αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Κύπρο την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης, τελικά αυτό δεν έγινε.

Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση «έκοψε» την αποστολή των μαχητικών στην Κύπρο, ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία και σε συνέχεια της συμφωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν να επανεκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Η κίνηση αυτή ωστόσο προκαλεί ερωτήματα, καθώς η Άγκυρα όχι μόνο δεν ρίχνει τους τόνους μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, αλλά συνεχίζει την πολεμική ρητορική και τις απειλές κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Να σημειωθεί πως οι πτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Λευκωσία είχαν εγκαινιαστεί επί υπουργίας Πάνου Καμμένου και είχαν γίνει δύο συνεχείς χρονιές (2017 και 2018).

Καταδίκη

Τη στρατιωτική παρέλαση και τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο παρακολούθησε πάντως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες και έστειλε μήνυμα στήριξης της Κύπρου.

«Αγωνιζόμαστε με κοινό όραμα για μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένοι και υποστηριζόμενοι από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά την παρέλαση και συμπλήρωσε: «Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί, από το Ορμένιο της Θράκης μέχρι τη Γαύδο του Κρητικού Πελάγους και από τους Οθωνούς του Ιονίου μέχρι την περίκλειστη πόλη, τη μαρτυρική Αμμόχωστο, στην Κύπρο. Προβάλλει ένας ενιαίος άξονας υποστήριξης, αλληλεγγύης, συμπόρευσης, αδελφοσύνης».

Για την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές που δέχεται η Κύπρος έκανε λόγο στο διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης:
«Ιδιαιτέρως σήμερα, που οι συνεχιζόμενες για 45 και πλέον χρόνια συνθήκες της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής κρατούν ακόμη την πατρίδα μας μοιρασμένη, αποστερώντας από τους πολίτες τα πλέον στοιχειώδη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

O Κύπριος Πρόεδρος, αφού καταδίκασε τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια, συνέχισε λέγοντας πως η Λευκωσία θα επιμείνει στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Η Τουρκία, πάντως, τον χαβά της. «Καθήκον μας να προστατεύουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας σε Κύπρο και Ελλάδα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε: «Μας ενδιαφέρει κάθε σπιθαμή του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα