«Αδιόρθωτα» ακόμα τα εκκαθαριστικά

Στα σημειώματα που στέλνει ο ΕΦΚΑ δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν η απόφαση του ΣτΕ για τις παράνομες περικοπές που έγιναν το 2012Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Τα ποσά των συντάξεων που τους αναλογούν, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, και τις προσωπικές διαφορές μπορούν να δουν από χθες χιλιάδες δικαιούχοι του Δημοσίου και άλλων φορέων στα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (με καθυστέρηση 10 μηνών).

Σήμερα, θα δημοσιοποιηθούν και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», στα σημειώματα δεν περιλαμβάνονται οι διορθώσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από τον Ιούνιο του 2015 με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012.

Στα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για τους δικαιούχους του Δημοσίου, καθώς και των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΝΑΤ περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των «παλαιών» κύριων συντάξεων (όσων είχαν εκδοθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του ν. 4387/2016, δηλαδή έως και τις 12 Μαΐου 2016). Απεικονίζεται, επίσης, η προσωπική διαφορά η οποία, επί της ουσίας, δεν διαδραματίζει πλέον κάποιο ουσιαστικό ρόλο, μετά την πολιτική απόφαση που λήφθηκε πέρυσι το φθινόπωρο να διατηρηθεί και να μην περικοπεί.

Συγκεκριμένα, στα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα παρουσιάζονται: α) το ποσό της εθνικής σύνταξης, β) η ανταποδοτική σύνταξη (αυτή που προκύπτει βάσει καταβληθεισών εισφορών), γ) η προσωπική διαφορά, όπως προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό και δ) οι παράνομες μειώσεις που έγιναν με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012! Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται και στα σημειώματα τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ σήμερα, μετά τις 5 το απόγευμα, για τους δικαιούχους του πρώην ΙΚΑ και των υπόλοιπων Ταμείων που έχουν ενταχθεί από τις αρχές του 2017 στο νέο Υπερταμείο.

Πρόσβαση μέσω ίντερνετ

Οι δικαιούχοι «παλαιών» κύριων συντάξεων συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν τα σημειώματα από τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Μετά την είσοδο στη διαδικτυακή πύλη, κάνοντας «κλικ» στην επιλογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Συνταξιούχους», πρέπει να πατήσουν την «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος». Αφού βάλουν τα απαιτούμενα στοιχεία (Αριθμός Μητρώου και Μητρώου ΔΙΑΣ), μπορούν από εδώ και στο εξής να ενημερώνονται σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνονται οι πληρωμές τους.

Σημειώνεται ότι στην αναμονή για τα δικά τους εκκαθαριστικά σημειώματα θα μείνουν οι δικαιούχοι συνολικά 337.291 κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε 81.154 συντάξεις ακόμη εκτελείται η διαδικασία της σώρευσης (αναμένεται να τους δοθούν τα εκκαθαριστικά έως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου) και σε 256.137 συντάξεις δεν είχε γίνει επανυπολογισμός, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» (19 Ιανουαρίου 2019). Εως την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν και τα σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις, καθώς και για τις «νέες» 107.160 συντάξεις (με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον νόμο Κατρούγκαλου).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα