Νέο σκηνικό έντασης από τους Τούρκους

Στέλνουν το «Yavuz» στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ Τσαβούσογλου και Ακάρ εκτοξεύουν (και πάλι) απειλέςΚλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Στέλνει το γεωτρύπανο «Yavuz» στο Οικόπεδο 7, για το οποίο η Λευκωσία έχει υπογράψει συμβάσεις με τη γαλλική Total και την ιταλική ENI για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή ο Μ. Τσαβούσογλου εκβιάζει λέγοντας ότι στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση συνόρων χωρίς την Τουρκία, ενώ ο Χ. Ακάρ απειλεί με νέο «Αττίλα» στην Κύπρο. 

Με μία άκρως προκλητική Navtex που εξέδωσε, η Τουρκία προανήγγειλε την αποστολή του «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 7. Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τη Navtex, από χθες έως τις 10 Ιανουαρίου του 2020.

Για το εν λόγω τεμάχιο η Λευκωσία πρόσφατα αδειοδότησε τους ενεργειακούς κολοσσούς Total και ENI να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Η Άγκυρα ωστόσο αξιώνει πως το Οικόπεδο 7 και ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και προώθησε μάλιστα στον ΟΗΕ σχετικό έγγραφο με τον αόριστο και νομικά ατεκμηρίωτο ισχυρισμό σε μία προσπάθεια να προκαλέσει τετελεσμένα.

Σε αυτό αποσκοπεί και η παρουσία τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία συνοδεύεται από προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε και πάλι την κυπριακή ΑΟΖ και θέλησε να εμβολίσει τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, δείχνοντας εμφανέστατα ότι η Αγκυρα είναι απομονωμένη και φοβάται εξελίξεις στην περιοχή χωρίς τη συμμετοχή της.

Καμιά σημασία

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν έχει καμιά σημασία που συναντήθηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε, αναφορικά με την οριοθέτηση συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ότι «δεν ισχύει καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία». Επιχείρησε επίσης να κάνει το άσπρο μαύρο, λέγοντας:

«Έχουμε μοιραστεί με ολόκληρη την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Εθνη και την Ε.Ε. όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πήρε τη σκυτάλη από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος την Τετάρτη απείλησε με νέο 1974. «Έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974» δήλωσε ο κ. Ακάρ, σημειώνοντας: «Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Κατέληξε δε τονίζοντας: «Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα