Έκπτωση φόρου 40% για τις ανακαινίσεις

Ο Στ. Πέτσας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την αναβάθμιση των ακινήτωνΈκπτωση φόρου που θα αγγίζει το 40% θα έχουν οι πολίτες που θα προβούν σε δαπάνες λειτουργικής αναβάθμισης κατοικιών, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στον Σκάι, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (06/10/2019).

Παράλληλα, διευκρίνισε, η έκπτωση αυτή δύναται να εφαρμοστεί και αναλογικά, δηλαδή να συμψηφιστεί μαζί με κάποια άλλη οικονομική υποχρέωση του εκάστοτε πολίτη προς το κράτος, όπως, για παράδειγμα, μέσα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας.

Όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η έκπτωση να μη γίνεται από τον φόρο, αλλά από το φορολογητέο εισόδημα. Το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σημαντικό, αλλά όχι όσο η έκπτωση γινόταν απευθείας από τον φόρο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος – ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ προχωρά σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της κατοικίας του. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 6.000 ευρώ.

Το 40% της δαπάνης ή πιο συγκεκριμένα 2.400 ευρώ θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημά του. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί για εισόδημα 17.600 ευρώ, αντί για 20.000 ευρώ.

Μείωση

Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος εισοδήματος μετά και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22%, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 3.100 ευρώ μειώνεται στα 2.572 ευρώ, με τον φορολογούμενο να γλιτώνει φόρο 528 ευρώ. Ομως, αν η έκπτωση γίνει από τον φόρο, τότε όλο το ποσό θα αφαιρείται από τον φόρο που καλείται να πληρώσει ο ίδιος φορολογούμενος.

Σε κάθε περίπτωση, για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια, από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες στο ακίνητό του, καθώς και από τις επιχειρήσεις από τις οποίες θα προμηθευτεί τα οικοδομικά υλικά.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση του τομέα της οικοδομής, ο οποίος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα στα χρόνια της κρίσης.

«Η οικοδομή αντιστοιχούσε στο 12% του ΑΕΠ και με την κρίση κατακρημνίστηκε. Αυτήν τη στιγμή έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιστοιχεί στο 3%-4% αυτού». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο στοκ κατοικιών απούλητο και δίνουμε ένα κίνητρο για να αποκτήσουν τα χωριά και οι πόλεις καλή όψη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τέλος στην υποβάθμιση και την γκετοποίηση περιοχών που μπορεί να προκαλέσουν η εγκατάλειψη και η κακή αισθητική τους.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα