«Έσβησε» ψάχνοντας νοσοκομείο

Μοιραία οδύσσεια για καθηγήτρια! Από τον Πύργο, τη διακόμισαν στο Ρίο και από εκεί στα Ιωάννινα

Μία αδιανόητη τραγωδία εκτυλίχθηκε το Σάββατο με θύμα μία 52χρονη γυναίκα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή λόγω σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος στη διαδρομή για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. 

Η 52χρονη γυναίκα, που ήταν καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία, όταν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας.

Το ασθενοφόρο την παρέλαβε 19 λεπτά αργότερα και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου εκεί διαπιστώθηκε πως, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, έπρεπε να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Πύργου διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μία πάθηση που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Ωστόσο, η Θωρακοχειρουργική Κλινική στο Ρίο δεν λειτουργεί κι έτσι αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μία τέτοια οξύτατη κατάσταση. Από την Αρχαία Ολυμπία, λοιπόν, η άτυχη 52χρονη γυναίκα θα έπρεπε να φτάσει στα Ιωάννινα.

Τέτοιου είδους παθήσεις όμως, όπως και στην περίπτωση του πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου, είναι τόσο σοβαρές, που ακόμα και τα δευτερόλεπτα έχουν σημασία. Για τον λόγο αυτόν ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε μία εξαιρετική εξέλιξη στην υγεία του, παρά τη σοβαρή πάθηση, ενώ η 52χρονη γυναίκα δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε στον δρόμο.

Τελικά, η 52χρονη, η οποία ήταν σύζυγος του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας όπου διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της.

Αυτό τo τραγικό περιστατικό δείχνει με τον πλέον άσχημο τρόπο πως οι άνθρωποι στην περιφέρεια είναι ανυπεράσπιστοι και αβοήθητοι μπροστά σε σοβαρά προβλήματα υγείας και στο έλεος της αδιαφορίας του κράτους.

Χαρακτηριστικό για τη συγκεκριμένη τραγική υπόθεση είναι πως το τμήμα της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας της Θωρακοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο είναι έτοιμο, αλλά από το 2017 δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν καρδιοχειρουργοί.