Ώρα για το αντιγριπικό εμβόλιο

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ ήδη παραγγέλθηκαν 2.600.000 δόσεις

Από τη
Ρίτα Μελά

Το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της».

Με αυτό το μήνυμα το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού κατά της νόσου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη γρίπη που αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Το υπουργείο Υγείας δίνει τις σχετικές οδηγίες για την εποχική γρίπη και τονίζει ότι πρόκειται για μια μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί ακόμη και στον θάνατο.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι φέτος το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει για τον γενικό πληθυσμό 2.600.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, δηλαδή 20% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι), δάσκαλοι, καθηγητές, στρατιωτικοί.

• Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

• Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, καρδιακή νόσο κ.λπ.

• Έγκυες, γυναίκες λεχωίδες και θηλάζουσες.

• Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία.

Πότε

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τέσσερις με έξι εβδομάδες προς της έναρξης του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα - τέλος Νοεμβρίου). Ωστόσο, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.