ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτη 09.10.2019

➥ Η στήλη δεν διεκδικεί προφητικές δάφνες, αλλά μόνο εκείνες που... απονέμονται στη -σπανιότατη για τις ημέρες μας- κοινή λογική.

➥ Τη Δευτέρα στη στήλη (το κείμενο είχε γραφτεί την προηγουμένη) σχολιαζόταν η τάχα ούλτρα φιλελληνική απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής Μάικ Πομπέο, που ερωτήθηκε τι να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που γίνει απόβαση των Τούρκων σε ελληνικό νησί.

➥ Μερικά από τα σχόλια ήταν: «Αυτό που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης είναι ό,τι έπραξε η υπερδύναμη όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο. Να περιμένουν να δουν ποιος θα επικρατήσει κι έπειτα να πουν "βρείτε τα", με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

➥»Η πραγματική ζωή δεν είναι ανάγνωσμα Αρλεκιν, όπου ο ευρύστερνος, καλοκάγαθος και με θεληματικό πιγούνι ήρωας από τη Γιούτα θα προτάξει τα στήθη του για να υπερασπιστεί τη μικρή, ηρωική χώρα που δέχεται επίθεση. Η πραγματική ζωή είναι όπως την ξέρουμε και τη βιώνουμε. Αδικη και ωμή, που τείνει να γίνεται περισσότερο άδικη και ωμή.

➥»Οι Αμερικανοί κάνουν συνήθως αυτό που κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις. Παίρνουν όσα μπορούν να πάρουν κι από τις δύο πλευρές μιας σύγκρουσης και ύστερα σηκώνουν ψηλά το χέρι του νικητή - όπως κάνουν οι διαιτητές στο μποξ.

➥»Το πολύ, επειδή έχουμε παραδώσει γην και ύδωρ στους Αμερικανούς (βάσεις, όνομα, πολιτισμό και ιστορία Μακεδονίας κ.ά.), να λάβουμε καμιά υπόσχεση παραπάνω, η άρχουσα τάξη να λάβει κάνα χαρτζιλικάκι, να κάνουν κάποια δωρεά στις Ενοπλες Δυνάμεις (ελικόπτερα χωρίς εξοπλισμό, φορτηγά μπακατέλες, τζάκετ, αρβύλες κ.ά.) και δυο τρία φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

➥»Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Λόγια πολλά, αλλά από ουσία τίποτα, και όλα τα έσοδα (σε αίμα και χρήμα) πληρωμένα από τον λαό. Αυτό μπορούμε να περιμένουμε και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία και από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

➥ Πριν αλέκτορα φωνήσαι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πουλάνε μπιρ παρά στους Τούρκους τους Κούρδους, τους ανθρώπους δηλαδή που χρησιμοποίησαν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

➥ Αυτά είναι πολύ καλά μαθήματα για μερικούς Ελληνες που τρέφουν αυταπάτες περί ξένων που θα πολεμήσουν για πάρτη μας. Εδώ οι Αμερικανοί άδειασαν για πλάκα τους Κούρδους για να καλοπιάσουν τους Τούρκους, σε εμάς θα κολλήσουν;