Πτέρυγα… Αφγανών στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Αντιδράσεις για την απόφαση Χρυσοχοΐδη να μετατρέψει χώρο του νοσοκομείου σε κέντρο φιλοξενίας, δίπλα από τέσσερα σχολείαΑπό την
Κέλλυ Φαναριώτη

Τον φάκελο του ακανθώδους και επικίνδυνου φαινομένου του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού ανοίγει η «δημοκρατία», στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού, δίνοντας παράλληλα βήμα στις τοπικές κοινωνίες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στους κατοίκους της Πεντέλης η ανακοίνωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για εγκατάσταση 100 ανήλικων Αφγανών σε πτέρυγα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

Όπως πληροφορεί τη «δημοκρατία» η δήμαρχος της περιοχής Δήμητρα Κεχαγιά, σε καθημερινή βάση δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από κατοίκους που στο άκουσμα της είδησης αναστατώθηκαν.

«Πρόκειται για μια πτέρυγα την οποία το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο χρησιμοποιεί ως ιματιοθήκη, έχοντας παράλληλα στον χώρο και τα πλυντήρια. Ο χώρος αυτός δεν ενδείκνυται, λοιπόν, για τον σκοπό αυτόν» εξηγεί, προσθέτοντας πως η τοποθεσία είναι ακόμη ένας λόγος αντίδρασης τόσο των πολιτών όσο και της δημοτικής Αρχής.

«Στα 150 μέτρα βρίσκονται τέσσερα σχολεία, ενώ τριγύρω υπάρχουν καταστήματα εστίασης και παιδότοπος. Ο υπουργός απλά μας ενημέρωσε προφορικά για την απόφασή του αυτή, χωρίς να εξηγήσει αν και κατά πόσο θα τηρούνται οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής. Συνεπώς ο κίνδυνος υγειονομικής βόμβας είναι ορατός».

Όπως λέει η δήμαρχος, σε περίπτωση που η εγκατάσταση των ανηλίκων επισημοποιηθεί, θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μη μετατραπεί η πτέρυγα του νοσοκομείου σε χώρο φιλοξενίας, ενώ παράλληλα κατηγορεί τον υπουργό για προχειρότητα. «Δεν έχουμε ακόμη λάβει την έγγραφη ενημέρωση της απόφασης, όπως μας είχε υποσχεθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Εάν τελικά αυτό συμβεί, θα αντιδράσουμε. Το θέμα είναι ότι όλο αυτό γίνεται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, απειλώντας την κοινωνική συνοχή της πόλης μας. Δεν υπήρχε κανένα απολύτως πλάνο για το τι θα γίνει στην Αττική γενικότερα και ποιο θα είναι τελικά το βάρος που θα επωμιστεί ο βόρειος τομέας ειδικότερα» σημειώνει.

Διευκρινίζει δε ότι η δημοτική Αρχή Πεντέλης δεν είναι αρνητική σε έναν διάλογο αναφορικά με τον φλέγον ζήτημα του Προσφυγικού, μόνο που κανείς από την κυβέρνηση δεν προθυμοποιήθηκε να συζητήσει με τους τοπικούς άρχοντες τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

«Μας ανακοινώθηκε προφορικά η απόφαση και από την ώρα εκείνη δεν σταματούν τα τηλέφωνα από τους πολίτες που εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους σε όλο αυτό. Όταν όμως κάποιος αγνοεί την τοπική κοινωνία, μόνο χαμένος βγαίνει» καταλήγει.

Ήρθαν 46.100 άτομα

Αύξηση που αγγίζει το 54% σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τη θάλασσα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019. Τα στοιχεία που φέρνει στο «φως» η έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τίτλο «Ταξίδια απελπισίας» είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Ειδικότερα, από ξηρά και θάλασσα ήρθαν συνολικά 46.100 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24% σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, τους τρεις τελευταίους μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές γνώρισαν αύξηση, με περισσότερους από 9.300 να φτάνουν στη χώρα μας τον Αύγουστο και ακόμη 12.500 τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό της αγανάκτησης των κατοίκων με τις ΜΚΟ είναι το γεγονός πως είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι και παρεμπόδισαν το πλοίο «OPEN ARMS» της οργάνωσης «Proactiva», να προσεγγίσει το λιμάνι της Σκάλας Συκαμνιάς. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες προς το πλοίο, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στα 200 μέτρα από το λιμάνι.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν παράτυπα στην Ελλάδα προσπαθούν να ξεφύγουν από συρράξεις, διώξεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όσοι φτάνουν μέσω θαλάσσης προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ και την Παλαιστίνη.

Στο μεταξύ, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κρούει εκ νέου το «καμπανάκι» για τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Ως τις 30 Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στα νησιά σχεδόν 30.700 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 25.900 στα πέντε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ), αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος της μέγιστης χωρητικότητάς τους (5.400).

Στο κόλπο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με περίσσιο ζήλο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αρχίσει με γοργούς ρυθμούς τις ανακαινίσεις δημόσιων κτιρίων σε όλη την Αττική, με σκοπό να φιλοξενήσει εκεί τους ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες.

Η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να στεγάσει άμεσα τους ανήλικους πρόσφυγες είναι έκδηλη, σε αντίθεση με τον μηδενικό ζήλο που έδειχναν οι κυβερνήσεις για τους χιλιάδες Ελληνες που έχαναν τα σπίτια τους και έμεναν στον δρόμο.

Πλέον, λοιπόν, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει καλύτερα ανακλαστικά και υπογράφει σειρά αποφάσεων για απευθείας ανάθεση για την παροχή οικοδομικών υπηρεσιών και εξοπλισμού σε τρία κτίρια σε Αθήνα και Πειραιά.

Για τον ίδιο λόγο και σκοπό αναθεωρήθηκε πρόσφατα η οικοδομική άδεια για το διώροφο κτίριο επί της οδού Θουκυδίδου 112, στον Πειραιά, προκειμένου από κατοικία να μετατραπεί σε εγκατάσταση φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η πρώτη εγκατάσταση αφορά την ανακαίνιση του κτιρίου επί της οδού Κρέμου 124, στην Καλλιθέα, ενώ η δεύτερη είναι για ένα διώροφο οίκημα με υπόγειο στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στον Δήμο Αθηναίων, περιοχή που είναι ήδη βεβαρημένη και με κυριολεκτικά το ελληνικό στοιχείο αλλοιωμένο.

Τα κτίρια αυτά είναι ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτά τα κτίρια την αναβάθμιση και την ανακατασκευή έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με κοινή υπουργική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2017, επί κυβερνήσεως δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, που φεύγοντας άφησε αυτή την «προίκα».

Η ίδια υπουργική απόφαση του 2017 προβλέπει κι άλλα κτίρια που θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας:

• Διώροφο κτίριο επί της οδού Πραξιτέλους 175, στον Δήμο Πειραιά.

• Τρία ακίνητα από το συγκρότημα είκοσι συνολικά κτιρίων της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στον Δήμο Βόλου του νομού Μαγνησίας.

• Δύο πτέρυγες κτιρίων στο συγκρότημα διώροφων κτιρίων στη Νέα Ιωνία Βόλου, στον Δήμο Βόλου.

• Διώροφο κτίριο στη θέση «Καμπούδι» στον Δήμο Αγιάσου, στον νομό Λέσβου.

Πακιστανός στην Κω πήγε να βιάσει δύο γυναίκες

Τις ερωτικές του ορέξεις εις βάρος δύο γυναικών ήθελε να ικανοποιήσει ένας νεαρός Πακιστανός στο νησί της Κω, ο οποίος έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, o 21χρονος αλλοδαπός -και όχι 26χρονος, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά- αποπειράθηκε να βιάσει όχι μία, αλλά δύο γυναίκες στην περιοχή της Λάμπης το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Το πρώτο του θύμα ήταν μια 40χρονη Ελληνίδα.

Ωστόσο, μόλις ο νεαρός την πλησίασε εκείνη άρχισε απεγνωσμένα να καλεί σε βοήθεια, με αποτέλεσμα ο άνδρας να γίνει καπνός. Η 40χρονη δεν έχασε χρόνο και αμέσως κάλεσε την Αστυνομία.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και κατάφεραν έπειτα από λίγα λεπτά να εντοπίσουν τον δράστη σε κοντινή απόσταση.

Σε Γερμανίδα

Ο δράστης δεν έκατσε…. ήσυχος στο χρονικό διάστημα μέχρι να εντοπιστεί από την Αστυνομία, καθώς προσπάθησε να βιάσει κι άλλη γυναίκα, μια 19χρονη Γερμανίδα, η οποία έχει έρθει στο νησί για να εργαστεί. Ωστόσο, καθώς και εκείνη αντιστάθηκε, ο άντρας άρχισε να απομακρύνεται από την περιοχή.

Τότε ήταν που οι άνδρες της Αστυνομίας τον εντόπισαν, τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν. Ο δράστης μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κω. Εκεί βρίσκονταν και οι δύο παθούσες, οι οποίες αναγνώρισαν στον πρόσωπό του τον επίδοξο βιαστή τους. Να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω.

Πάντως, ο 21χρονος Πακιστανός είναι κάτοικος στην πόλη της Κω και δεν πρόκειται για μετανάστη ο οποίος έφτασε τα τελευταία χρόνια στο νησί εξαιτίας της έξαρσης των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών.

{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα