Γελάει ο ΣΕΒ, όμως… κλαίνε τα συνδικάτα

Πώς «είδαν» οι κοινωνικοί φορείς τον αναπτυξιακό. Φόβοι για μειώσεις μισθών και χαλάρωση των συμβάσεωνΔιαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις διατυπώθηκαν από τους φορείς στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο-μαμούθ που συζητείται στη Βουλή, στο οποίο αντιδρά με οξύτητα σύσσωμη η αντιπολίτευση. 

Οι εργασιακές διατάξεις της κυβέρνησης δέχθηκαν τις σφοδρές επικρίσεις των εργατικών συνδικάτων, κυρίως για τα θέματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις και την προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γιάννη Παναγόπουλου, προέδρου της ΓΣΕΕ, που υποστήριξε ότι, αντί να επεκτείνει και να προστατεύσει τις κλαδικές συμβάσεις, η κυβέρνηση εισάγει εξαιρέσεις, οδηγώντας στον ανταγωνισμό κόστους εργασίας. Ο Γιώργος Μυλωνάς από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας κατήγγειλε ότι η ανάπτυξη έρχεται με μειώσεις μισθών και ότι η κυβέρνηση καταργεί επί της ουσίας τον ΟΜΕΔ. Οτι το νομοσχέδιο «χτυπά» τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων και των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας θετικές τις διατάξεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Θετικά διάκεινται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Κώστας Αγοραστός της Ενωσης Περιφερειών, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, καθώς και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, που μίλησαν για «μείωση γραφειοκρατικών βαρών» και «εξορθολογισμό των ρυθμίσεων για το εργασιακό περιβάλλον».

Απαντώντας πάντως στα ομαδικά πυρά των συνδικάτων, ο «βαλλόμενος» υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι, εν αντιθέσει με όσα καταγγέλθηκαν, το νομοσχέδιο διατηρεί τις συλλογικές συμβάσεις.

«Περιορισμοί μπαίνουν μόνο για επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, γιατί είμαστε υπέρ του να παραμείνουν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας» σημείωσε, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Τα κανάλια

Ο Κωνσταντίνος Κιμπουρόπουλος της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), χαιρέτισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε κι εμείς ισοδύναμα δικαιώματα» και ότι πρέπει και οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις να εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές αυτού του νομοσχεδίου, γιατί πλέον αισθανόμαστε κανονικές επιχειρήσεις» είπε επί λέξει.

Ο ίδιος, μάλιστα, επιδοκίμασε το άρθρο 158 για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των media, συμφωνώντας με τη δυνατότητα συμμετοχής funds στις δραστηριότητες ΜΜΕ. Παίρνοντας τον λόγο, ο Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε αν υπήρξε συνεννόηση της ένωσης με την κυβέρνηση για τη ρύθμιση, ωστόσο ο κ. Κυμπουρόπουλος είχε αποχωρήσει ήδη από τη συζήτηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα