ΣΕΒ: Απειλή ή ευκαιρία τα ρομπότ;

Μεγάλη έρευνα σε 831 επιχειρήσεις δείχνει ότι η αυτοματοποίηση στην παραγωγή δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης!Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ που απειλούνται με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις ραγδαίες ανατροπές που φέρνουν στην αγορά η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η προώθηση νέων τεχνολογιών.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, ένας στους δύο εργαζομένους αντιμετωπίζει μελλοντικά την πιθανότητα να αντικατασταθεί από ρομπότ ή να υποστεί σημαντικές αλλαγές στον επαγγελματικό κλάδο του.

Ηδη το απειλητικό άγγιγμα της νέας εποχής νιώθουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υψηλή τεχνολογία, αλλά και αυτές που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα του μέσου πολίτη, όπως τα σούπερ μάρκετ, στα οποία ξημερώνει μια εποχή στην οποία θα καταργηθούν τα ταμεία.

Με το νέο σύστημα, ένα δίκτυο από κάμερες και αισθητήρες στα ράφια ανιχνεύει τι επιλέγει ο καταναλωτής και τον χρεώνει αυτόματα στην κάρτα του, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής που έχει κατεβάσει στο κινητό του, καθώς αποχωρεί από το κατάστημα.

Εργασιακή ανασφάλεια

Στην Ελλάδα η πρώτη εταιρία που εγκαινίασε την πιλοτική κατάργηση των ταμείων ήταν η AB Βασιλόπουλος. Από την προηγούμενη δεκαετία ήδη είχε δώσει τη δυνατότητα σε καταναλωτές της να χρησιμοποιούν ειδικά καρότσια, εξοπλισμένα με σκάνερ σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα.

Στο νέο δελτίο του ΣΕΒ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, επισημαίνεται πως η είσοδος των ρομπότ στην αγορά συνοδεύεται από ανασφάλεια για αρκετούς εργαζομένους, αλλά δημιουργεί επίσης νέες θέσεις εργασίας. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, σημειώνει ο σύνδεσμος, το 14% των θέσεων εργασίας είναι μπροστά στην αυτοματοποίηση.

Στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 23,4%, ενώ άλλο ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 35,3% αντιμετωπίζει την πιθανότητα σημαντικής αλλαγής.

Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση όσον αφορά το ποσοστό θέσεων που έχουν πιθανότητα άνω του 50% να αυτοματοποιηθούν, πίσω από Σλοβενία, Λιθουανία και Τουρκία.

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι 8η στην Ε.Ε., με σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους να θεωρούν πιθανή την απαξίωση των δεξιοτήτων τους στην επόμενη πενταετία, έναντι 48,3% του μέσου όρου στην Ε.Ε.

Αφετέρου, η αυτοματοποίηση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ερευνα του ΣΕΒ σε δείγμα 831 επιχειρήσεων άνω των 30 εργαζομένων έδειξε ότι περίπου το 60% αυτών που χρησιμοποιούν αυτοματισμούς στην παραγωγή αναμένει αύξηση των εργαζομένων τον επόμενο χρόνο.

Για τις επιχειρήσεις που δεν κάνουν χρήση αυτοματισμών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11% χαμηλότερο.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα