Οι μικροί ακρίτες που κρατούν πάντα ψηλά τη γαλανόλευκη!

Συγκίνηση και περηφάνια για τα παιδιά της Ελλάδας που τιμούν τη σημαία ακόμη και χωρίς παραστάτεςΣυγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στις πιο ακριτικές περιοχές της χώρας μας, αλλά και σε άλλες γωνιές που έχουν λιγοστούς κατοίκους, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη Γαύδο, μπορεί οι μαθητές που φοιτούν στο σχολείο να είναι λίγοι, ωστόσο, ως σύγχρονοι ακρίτες, κρατούν άσβεστη την αγάπη για την πατρίδα τους. 

Χθες, τα έξι παιδιά κράτησαν όλα μαζί τη γαλανόλευκη σημαία στα χέρια και περπάτησαν τη διαδρομή της παρέλασης, σκορπώντας μόνο χαρά και υπερηφάνεια στους λιγοστούς κατοίκους του νησιού, που τα καταχειροκρότησαν.

Με εθνική υπερηφάνεια εορτάστηκε το «ΟΧΙ» και στον Αη Στράτη. Οι τιμητικές εκδηλώσεις, στις οποίες το «παρών» έδωσαν όλοι οι κάτοικοι, ξεκίνησαν το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αγιοστρατητών Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών του ακριτικού νησιού. Ακόμα μεγαλύτερα ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το γεγονός ότι στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατέθεσαν τόσο μικρότεροι όσο και μεγαλύτεροι από τους λιγοστούς μαθητές.

Στους Αρκιούς

Στους Αρκιούς, μόνος του, για πολλοστή φορά, έκανε παρέλαση χθες ο 10χρονος Χρήστος, καθώς είναι ο μοναδικός μαθητής του σχολείου. Ο 10χρονος προετοιμάστηκε με ιδιαίτερη χαρά και φέτος, και «δεν πτοείται που θα περπατήσει μόνος του», όπως δήλωσε η δασκάλα του Μαρία Τσιαλέρα.
Μπορεί το παραλιακό χωριό Απόλλωνας στη Νάξο να μην είναι ακριτικό, ωστόσο έχει μόνο μία μαθήτρια, η οποία ήταν αυτή που σήκωσε περήφανα τη σημαία και έκανε παρέλαση χθες, φορώντας παραδοσιακή φορεσιά. Την Ευφραιμίνα Ανδρή, όπως είναι το όνομά της, συνόδευε ο δάσκαλος του σχολείου.

Μαθητές πλημμύρισαν το Σύνταγμα

Την οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές στρατιώτες, που θυσίασαν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα στα βουνά της Ηπείρου κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το 1940, απέδωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στην καθιερωμένη παρέλαση στην Αθήνα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) παρέλασαν χθες το πρωί μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στην παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α’ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες καθένα, η ομάδα των Special Olympics, καθώς και πρόσκοποι.

Σημειώνεται ότι οι σημαιοφόροι του δημοτικού που συμμετείχαν στην παρέλαση δεν έχουν επιλεγεί από κλήρωση, αλλά βάσει καλύτερης επίδοσης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ την παρέλαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα