Θάνου: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Βεστάγκερ

Σε έντονο ύφος απάντησε, μέσω επιστολής, η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου στην Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ……μετά την τοποθέτηση της τελευταίας, σύμφωνα με την οποία δεν βλέπει κανέναν λόγο να παρέμβει στην υπόθεση της απομάκρυνσης της κυρίας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οπως τονίζει η κυρία Θάνου, η απάντηση της κυρίας Βεστάγκερ στηρίζεται «επί άλλης βάσεως, διαφορετικής από τη βάση εκείνη, επί της οποίας θεμελιώνεται η παραβίαση του Ενωσιακού κεκτημένου».

Στην τοποθέτησή της η κυρία Βεστάγκερ, αναφερόμενη στο Ενωσιακό Δίκαιο το οποίο απαγορεύει ρητώς τη νομοθέτηση ασυμβίβαστου με αναδρομική ισχύ (οδηγία 2019/1), υποστήριξε, εκπλήσσοντας, πως από τη στιγμή που «η προθεσμία για ενσωμάτωση της οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2021, η νομική εφαρμογή της είναι λιγότερο απόλυτη από ό,τι θα ήταν εάν η διορία είχε ήδη παρέλθει».

Παρέμβαση

Αραγε, με νομικούς όρους, τι σημαίνει «λιγότερο» ή «περισσότερο» απόλυτη; Μάλλον τίποτα… Η κυρία Βεστάγκερ μοιάζει να έχει ξεχάσει πως στο παρελθόν η ίδια είχε παρέμβει σε ανάλογη περίπτωση στη χώρα μας, και μάλιστα σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε καν η οδηγία 2019/1.

Στην περίπτωση του νόμου 4314/2016, όπου θεσπιζόταν ως όριο ηλικίας του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα 73 έτη, με αναδρομική ισχύ, γεγονός που θα μεταφραζόταν σε παύση του τότε προέδρου Δημήτρη Κυριτσάκη, η παρέμβαση της κυρίας Βεστάγκερ προκάλεσε την προσθήκη μιας μεταβατικής διάταξης περί παραμονής του προέδρου έως τη λήξη της θητείας του. Αλλά και ο Δημήτρης Λουκάς, τότε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύζυγος της Νίκης Κεραμέως, παρέμεινε στη θέση του με παρέμβαση της κυρίας Βεστάγκερ, καθώς ο νόμος 4314/2016 προέβλεπε, επίσης, ασυμβίβαστο εάν μέλος της Επιτροπής είχε συζυγική σχέση με βουλευτή.

Ισως, τελικά, να έχουν δίκιο οι φωνές που υποστηρίζουν πως, καθώς αυτή την περίοδο η κυρία Βεστάγκερ προσπαθεί να εκλεγεί αντιπρόεδρος στη νέα Κομισιόν, έχει απόλυτη ανάγκη τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία. Ετσι, σίγουρα εξηγούνται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά!

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα