Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Το ποσό της επιδότησης θα φτάσει φέτος στο 50%. Η κλιμάκωση ανάλογα με τα τέκνα και τη ζώνηΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να έχει υποβληθεί η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στη σχετική εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να αφορά αγορές πετρελαίου θέρμανσης που έγιναν από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά (αν αναλογιστεί κανείς τις νυν καιρικές συνθήκες), καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους, πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τους όρους χορήγησης, καταργείται για φέτος το κριτήριο της επιφάνειας της κατοικίας των επιδοτούμενων νοικοκυριών, ενώ διατηρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όμως, το ποσό της επιδότησης αυξάνεται και, από περίπου 15% πέρυσι, φέτος θα ανέρχεται ακόμη και στο 50% του κόστους για την αγορά πετρελαίου από τα νοικοκυριά. Η βασική αλλαγή στην επιδότηση είναι η εξής: Το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στα 0,16 ευρώ, αλλά, για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα, αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Ετσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό δικαιούνταν πέρυσι επιδότηση για την αγορά 500 λίτρων πετρελαίου, δηλαδή συνολικό επίδομα 80 ευρώ. Με το σημερινό καθεστώς, αν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης συνολικής αξίας έως 160 ευρώ, τότε θα λάβει το σύνολο του επιδόματος, δηλαδή 80 ευρώ. Ετσι, για αυτή την ποσότητα θα επιδοτηθεί το κόστος αγοράς κατά 50 ευρώ.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο δίκαιο κοινωνικά, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε δήμους οι οποίοι δεν έχουν χαρακτηριστεί ορεινοί θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης, αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν περισσότερα των δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε καθεμιά από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή σε μονογονεϊκή οικογένεια.

Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68.000.000 ευρώ, έναντι 57.500.000 ευρώ που είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2019, και αναμενόταν ίδιο ποσό να δοθεί το 2020.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα