«Προσέγγιση» σε ναυτιλία και πολιτισμό

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Κυριάκου με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ποια μεγάλα «πρότζεκτ» έπεσαν στο τραπέζιΣε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κινέζο πρόεδρο στη Σανγκάη, με τη συζήτηση των δύο ηγετών να επικεντρώνεται στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, με στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε «κέντρο logistics».

Ενδεικτική του κλίματος των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Σι Τζινπίνγκ είναι η ανανέωση του ραντεβού τους για το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου, καθώς τότε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα επισκεφτεί την Αθήνα, ενώ προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί το Πεκίνο.

Μάλιστα, η φράση του προέδρου της Κίνας «με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα» αποτυπώνει την κοινή βούληση για σύσφιγξη των ελληνοκινεζικών δεσμών.

Ο κ. Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την καθιέρωση ενός πολιτιστικού έτους Ελλάδας – Κίνας, το οποίο θα συνδέεται με τον τουρισμό, ενώ ο πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει συνεργασία ελληνικών επιχειρήσεων με κινεζικά ναυπηγεία στην εφοδιαστική αλυσίδα πλοίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Ελληνες πλοιοκτήτες, αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσε:

«Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινεζικά ναυπηγεία, ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Ελληνες παραγωγούς, για τα κινεζικά ναυπηγεία και για τους Ελληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».

Στις συνομιλίες των δύο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ν.Δ. ξεκίνησε το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας στην Κίνα και εξέφρασε τη φιλοδοξία η οικονομική σχέση των δύο χωρών να πάει «σε άλλο επίπεδο».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον συμβολισμό της επιλογής του μόλις στον τέταρτο μήνα της πρωθυπουργίας του να ηγηθεί της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σανγκάη και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κίνας είπε: «Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει σήμερα μια κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα