Σε επιφυλακή η Αθήνα για ρωσικές προκλήσεις

Ψυχραιμία στην Αρχιεπισκοπή, που περιμένει και νέα «χτυπήματα» από τη Μόσχα λόγω του ΟυκρανικούΑπό τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Με ψυχραιμία παρακολουθούν η Αρχιεπισκοπή και η Ιερά Σύνοδος τις «επιθετικές» ενέργειες του Πατριαρχείου της Μόσχας μετά την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος σταμάτησε να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο δεν ξένισε το περιβάλλον του κ. Ιερωνύμου. 

Η Ρωσική Εκκλησία είχε προαναγγείλει ότι θα διέκοπτε την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αν αυτός προχωρούσε σε αναγνώριση της Ουκρανίας και αλληλογραφούσε με τον Κιέβου Επιφάνιο.

Η διακοπή μνημόνευσης δεν είναι πρωτόγνωρο μέτρο πίεσης. Η Εκκλησία της Ρωσίας εδώ και έναν χρόνο έχει διακόψει την κοινωνία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όταν εκείνος χορήγησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας και ο Μόσχας Κύριλλος δεν τον μνημονεύει κατά τη θεία λειτουργία.

Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται ότι θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αφενός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συνεχίσει να μνημονεύει κανονικά τον Μόσχας Κύριλλο, όπως και τον Κιέβου Επιφάνιο, ενώ η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι άλλες πέντε Μητροπόλεις (Βεροίας, Δημητριάδος, Λαγκαδά, Αρτης, Τρίκκης), που έχουν μπει στα «μαύρα κατάστιχα» της Μόσχας, θα συνεχίσουν να θεωρούν ευπρόσδεκτους Ρώσους προσκυνητές κληρικούς και λαϊκούς.

Προσοχή

Ωστόσο, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει τεταμένη προσοχή απέναντι σε ενδεχόμενες προκλητικές ενέργειες ή αντικανονικές πράξεις που ενδεχομένως επιχειρήσουν στελέχη του Πατριαρχείου της Μόσχας, όπως έχουν απειλήσει παρασκηνιακά Ελληνες επισκόπους.

Όπως, για παράδειγμα, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, που φέρεται ότι είχε απειλήσει τον μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο ότι αν η Ελλάδα αναγνώριζε την Ουκρανία, τότε η Μόσχα θα αναγνώριζε ως κανονικούς τους Ελληνες παλαιοημερολογίτες, παρόλο που οι ίδιοι οι παλαιοημερολογίτες έχουν αποκηρύξει τη Μόσχα ως Εκκλησία «οικουμενιστική».

Ωστόσο, μια εκκλησιαστική εισβολή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Μόσχα εδώ και μήνες καλλιεργεί το έδαφος για τη δημιουργία παράλληλων δικαιοδοσιών σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας που με βάση το κανονικό δίκαιο ανήκουν στο Φανάρι.

Την επεκτατική πολιτική της Εκκλησίας της Ρωσίας επισφράγισε η τελετή της περασμένης Κυριακής στη Μόσχα, όπου ο Πατριάρχης Κύριλλος έκανε δεκτό στην Εκκλησία της Ρωσίας με τον τίτλο του μητροπολίτη Ντουμνίσκ τον κ. Ιωάννη, πρώην επίσκοπο Χαριουπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα