Φυλλάδιο «Προς τον Λαόν» για την αποτέφρωση νεκρών

Η Εκκλησία της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψάλλει τη νεκρώσιμη ακολουθία για όσους επιλέγουν την καύσηΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Φυλλάδιο «Προς τον Λαόν» για την αποτέφρωση των νεκρών συντάσσει η Εκκλησία. Μετά την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα και με ενδεχόμενη την παραπληροφόρηση των πολιτών η Εκκλησία της Ελλάδος θα συντάξει ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο θα υπενθυμίζει τη θέση της Εκκλησίας ότι «η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους». 

Το θέμα της αποτέφρωσης και η ενδεχόμενη παραπληροφόρηση των πολιτών και πιστών απασχόλησε χθες τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, μετά και τη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια από το αποτεφρωτήριο για τις υπηρεσίες που παρέχει εκτός της ίδιας της διαδικασίας αποτέφρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος και οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την απόφαση των κληρικών της Μητρόπολης Θηβών, δίπλα στη Ριτσώνα, να δημοσιοποιήσουν και να τονίσουν ότι δεν θα ψάλλουν τη νεκρώσιμη ακολουθία σε όσους επιθυμούν να καεί η σορός τους.

Η εγκύκλιος

Στο φυλλάδιο «Προς τον Λαόν» η Ιερά Σύνοδος θα υπενθυμίσει, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματός τους. Το 2014 με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος είχε κάνει την πρώτη παρέμβαση για το ζήτημα της αποτέφρωσης, κάτι που θα υπενθυμίσει και τώρα.

Κατά πάγια τακτική η Εκκλησία θα επαναλάβει στο φυλλάδιο ότι η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους. Στην εγκύκλιο του 2014 η Εκκλησία είχε θέσει και αυστηρές ποινές για όσους επιλέξουν την καύση αντί της ταφής.

Στο τότε έγγραφο η Ιερά Σύνοδος έγραφε ότι σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ανθρώπων διαφορετικής θρησκείας, όπου η καύση των νεκρών σωμάτων είναι οργανικό κομμάτι της κοσμοθεωρίας τους, ωστόσο όσοι χριστιανοί ορθόδοξοι αποδεδειγμένα και οικειοθελώς δηλώσουν την επιθυμία τους να καούν μετά θάνατον αντί να ταφούν τότε δηλώνουν την αυτονόμησή τους και ως εκ τούτου γι’ αυτούς δεν τελείται νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα