Επέστρεψε ο θίασος του 2004!

Προσωπικό σόου στήνει η Γιάννα! Τρίζουν τα κόκαλα των ηρώων του ’21
Καμία αναφορά στην Επανάσταση του Γένους από την Αγγελοπούλου
Η παρουσία του Σημίτη στη Βουλή και οι «εκσυγχρονιστές» που μπήκαν στην επιτροπή

Η Θέση μας: Εξελίσσεται σε φιάσκο η γιορτή για το 1821

Mε κάθε επισημότητα, μπόλικη χρυσόσκονη, με σκηνικό που θύμιζε προμνημονιακές εποχές και με άξονα φυσικά την προσωπική προβολή της Γιάννας Αγγελοπούλου πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η «πανηγυρική» εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με την επικεφαλής της επιτροπής να πλέκει στην ομιλία της το εγκώμιο της… πολυπολιτισμικότητας, κάνοντας ταυτόχρονα ελάχιστες αναφορές στην ελληνική Ιστορία και την Επανάσταση του 1821. 

Η κυρία Αγγελοπούλου στην ομιλία της υποστήριξε ότι «Ελλάδα είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ζαχαρίας Ιμάμ, ο πρόσφυγας από τη Συρία που πέρασε στο Πολυτεχνείο», ενώ δεν αναφέρθηκε παρά ελάχιστα στην Εθνική Παλιγγενεσία και περιορίστηκε σε γενικότητες και συνθήματα, όπως ότι «τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα» και ότι είναι μια ευκαιρία «αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».

Μάλιστα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα χαρακτηριστικά της χώρας μας, όπως η εφοπλιστική παράδοση της Χίου και οι αμπελώνες στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στη Σαντορίνη και στη δυτική Μακεδονία. Σημείωσε, πάντως, ότι στόχος είναι το όλο εγχείρημα να υλοποιηθεί χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή της ότι ο εορτασμός για τα 200 χρόνια θα είναι «μακριά από τη μελαγχολία της διαρκώς διωκόμενης και αδικημένης Ελλάδας» αλλά και από το σύνδρομο του «περιούσιου λαού», που αποτελεί το κέντρο του κόσμου.

Να σημειωθεί ότι η κυρία Αγγελοπούλου είχε χθες την τιμητική της, καθώς όχι μόνο η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από το Κανάλι της Βουλής, αλλά και το Κανάλι διέκοψε τη μετάδοση της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της ειδικής εκδήλωσης (!), με σκοπό την προβολή ειδικής εκπομπής. Σε αυτή μεταδόθηκε απευθείας η μετά βαΐων και κλάδων άφιξη της κυρίας Αγγελοπούλου και των επισήμων στη Βουλή. Η ίδια κατέφθασε με τον σύζυγό της Θεόδωρο, δύο παιδιά της και τη νύφη της Ελλη Παπαδιαμάντη.

Χαιρετούρες

Η διάθεση ήταν, όπως πάντα, ανεβασμένη, καθώς άρχισε να συνομιλεί με όλους και να χαιρετά όποιον συναντούσε, όπως τον Ζαχαρία Ιμάμ, στον οποίο αναφέρθηκε και στην ομιλία της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, της Φώφης Γεννηματά, του Κώστα Σημίτη, καθώς και εκπροσώπων των κομμάτων. Ακόμη παρέστησαν επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία της νέας γενιάς, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων και λυκείων από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε επί της ουσίας την πρεμιέρα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, αλλά και της ανακοίνωσης της συνεργασίας της Επιτροπής με τη Βουλή των Ελλήνων, με την τελευταία να συμμετέχει ενεργά στις αφιερωματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, μέσω δράσεων συνεδριακών και εκδοτικών.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι, οπότε και ανακοινώθηκε η τοποθέτηση της Γιάννας Αγγελοπούλου επικεφαλής, και μετά τα πυρά της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η επιτροπή θα είναι συμβουλευτική του πρωθυπουργού και θα κάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση, η οποία, από κοινού με τη Βουλή θα έχει τον τελικό λόγο.

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα 31 μέλη της επιτροπής

Μετά την ολοκλήρωση της πανηγυρικής έναρξης των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Βουλή, έγιναν γνωστά τα ονόματα των 31 πρώτων μελών που θα πλαισιώσουν καταρχάς την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου. Η επιτροπή αποτελείται από κορυφαίους πανεπιστημιακούς, επιστήμονες, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και τη Βρετανία Μαρκ Μαζάουερ, Ρόντρικ Μπίτον και Ρίτσαρντ Κλογκ, τους Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Στάθη Καλύβα και Δημήτρη Γόντικα, τον Βασίλη Ράπανο από την Ακαδημία Αθηνών και από την Εκκλησία της Ελλάδος τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Επίσης, θα συμμετέχουν οι ιστορικοί Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και οι πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Μουζέλης, Αριστείδης Χατζής και Ναπολέων Μαραβέγιας. Από τα γράμματα και τις τέχνες μέλη της επιτροπής θα είναι οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.

Τη στροφή στο μέλλον θα επιχειρήσουν να σηματοδοτήσουν ερευνητές από τα πεδία της επιστήμης και εν προκειμένω οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς. Την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

«Είναι χαρά μας σήμερα να παρουσιάσουμε τα πρώτα 31 μέλη αυτής της σημαντικής επιτροπής» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα