Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική Λεονάρδου

Είχε συμμετάσχει σε συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και σε κασέτες του Νικόλα ΆσιμουΤην τελευταία της πνοή άφησε το περασμένο Σάββατο η ηθοποιός και ερμηνεύτρια με την ιδιαίτερη φωνή Σωτηρία Λεονάρδου, έπειτα από μακρά μάχη με σπάνια ασθένεια, η οποία την είχε αναγκάσει να αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τη σκηνή.

Η Σωτηρία Λεονάρδου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική, θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες. Ηταν μαθήτρια του Γιέρζι Γκροτόφσκι στη Νότια Ιταλία, παρακολούθησε σεμινάριο ινδικού θεάτρου Κατάκαλι στην Ινδία και αφρικανική τελετουργική μαγεία στο θέατρο στη Νότια Αφρική, όπου έζησε τέσσερα χρόνια.

Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της θεωρείται η συμμετοχή της στην ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, με τον οποίο είχε συνυπογράψει το σενάριο. Επαιξε, επίσης, στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ακροπόλ», ενώ ήταν σεναριογράφος του «An African Tale» και ιδρύτρια της θεατρικής σκηνής Cyber Scene. Για το «Ρεμπέτικο» και το «Ακροπόλ» η Λεονάρδου απέσπασε αρκετές τιμητικές διακρίσεις.

Τρείς δίσκοι

Επιπλέον, είχε συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και στις κασέτες του Νικόλα Ασιμου. Κυκλοφόρησε τρεις δίσκους («Δεν έχω χρόνο, μάτια μου», «ΜΙS», «Γυναίκες»).

Για τη Σωτηρία Λεονάρδου η ηθοποιία και το τραγούδι ήταν ένα πράγμα: «Ενα. Πάντα οι ηθοποιοί δεν τραγουδούσαν; Γιατί το τραγούδι δεν είναι ωραία φωνή μόνο. Είναι να μπορείς να εκφράσεις κάτι συναισθηματικά. Και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να μάθεις να δημιουργείς χαρακτήρες».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Σωτηρίας Λεονάρδου: «Η δυναμική παρουσία και ένα έντονο, μαγνητικό βλέμμα χαρακτήριζε τις ερμηνείες της Σωτηρίας Λεονάρδου στο τραγούδι, στον κινηματογράφο, στο θέατρο. Η παιδεία της ήταν ευρύτατη. Είχε επηρεαστεί από πολλές διαφορετικές κουλτούρες, είχε απορροφήσει στοιχεία από αυτές και τα είχε επεξεργαστεί στην εκφραστικότητά της.

Η ερμηνεία της στο “Ρεμπέτικο” παραμένει εμβληματική για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, από εκείνες που έχουν στοιχειώσει τη μεγάλη οθόνη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα