Νέες απειλές από Ερντογάν κατά ΗΠΑ και Ευρώπης

Ο «σουλτάνος» επιμένει ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ε.Ε. Ενταξιακό βέτο κατά της Αγκυρας ζητούν Γάλλοι εθνικιστέςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Aπειλές σε δύο μέτωπα εκτόξευσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, όπου έχει προγραμματιστεί η επίσημη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ενώ απομένει να αποδειχθεί αν ο «σουλτάνος» θα παραμείνει «σουλτάνος» και μπροστά στον Τραμπ ή θα μετατραπεί σε «χανούμισσα», μετριάζοντας τις τοποθετήσεις του, χθες, αφενός, διαμήνυε πως θα δηλώσει στον ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG από τη συροτουρκική μεθόριο και, αφετέρου, με το γνωστό αλαζονικό ύφος του, απειλούσε την Ε.Ε. με το Προσφυγικό.

«Θα του πω (σ.σ.: στον Τραμπ), με έγγραφα που θα το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (για τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή» είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, προτού μεταβεί στις ΗΠΑ. Παράλληλα, σημείωσε: «Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

Αιχμές

Ακολούθως ο «σουλτάνος» έσπευσε με τη γνωστή ρητορική του να επιτεθεί στην Ευρώπη για τις κυρώσεις που επέβαλε στην Αγκυρα -με αιχμή, εκτός από το Προσφυγικό, και τους τζιχαντιστές, τους οποίους θέλει να απελάσει στις χώρες καταγωγής τους. «Εϊ, Ευρωπαϊκή Ενωση, μάθε το εξής: η Τουρκία δεν είναι απ’ αυτές τις χώρες που ήξερες μέχρι τώρα. Είμαστε μια χώρα που κάθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μαζί σου…» δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας τα εξής: «Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί ξαφνικά να τελειώσουν». «Δεν σας συμφέρει να δίνετε τελεσίγραφα στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Κύπρο. Δεν τους δίνουμε πολλή σημασία και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας» επισήμανε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει στις χώρες τους στην Ευρώπη ξένους τζιχαντιστές, τους οποίους κρατεί, ενώ υπενθύμισε πως στη χώρα του φιλοξενούνται 4.000.000 πρόσφυγες. «Μπορεί να το αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα, όμως αυτές οι πόρτες (προς την Ευρώπη) θα ανοίξουν και αυτά τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους θα σταλούν σ’ εσάς. Μην προσπαθείτε να απειλήσετε την Τουρκία αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο» υπογράμμισε.

Πάντως, χθες, όταν στη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ τόνιζε πως το Παρίσι θα πάρει πίσω 11 ύποπτους τζιχαντιστές από την Τουρκία, στελέχη του εθνικιστικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) ζήτησαν από την Ε.Ε. «να προβάλει μια ισχυρή και οριστική άρνηση» σε ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα