Επιστρέφει έπαθλο του Σπύρου Λούη

Αποκαλύπτεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το βραβείο του μαραθωνιονίκη, που βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του ΜίνστερΑρχαίος σκύφος από τα έπαθλα του Σπύρου Λούη στον πρώτο σύγχρονο μαραθώνιο του 1896 επιστρέφει στην Ελλάδα, από το πανεπιστήμιο του Μίνστερ της Γερμανίας, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Ο αρχαίος σκύφος αθλοθετήθηκε από τον Ιωάννη Λάμπρο, ο οποίος ζήτησε από τον τότε διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο την άδεια να προστεθεί στα έπαθλα, μαζί με το ασημένιο κύπελλο που σχεδίασε ο Μισέλ Μπρεάλ, Γάλλος φιλόλογος και εισηγητής του σύγχρονου μαραθωνίου για τον πρώτο μαραθωνιονίκη.

Το αρχαίο αγγείο φέρει παράσταση με δολιχοδρόμους που παρακολουθούνται από αγωνοδίκες. Ο δόλιχος ήταν αγώνισμα δρόμου ημιαντοχής στην αρχαία Ελλάδα, αποστάσεως περίπου 4.800 μέτρων. Το 720 π.Χ. εισήχθη και στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο νομισματολόγος και συλλέκτης έγραφε στην επιστολή του προς τον διάδοχο ότι με αυτόν τον τρόπο θα πανηγυρίσουν και οι πρόγονοί μας για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το αγγείο, το οποίο είχε χαθεί, εντοπίστηκε στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Μίνστερ, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα το πολύτιμο αντικείμενο. Σήμερα, ο αρχαίος σκύφος αποκαλύπτεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για την ευόδωση μιας προσπάθειας, την οποία η κυρία Μενδώνη είχε ξεκινήσει το 2014, για μια επιστροφή ενός κειμηλίου με ιδιαίτερη σημασία, λόγω της συσχέτισής του με το άτομο στο οποίο ανήκε, αλλά και τον άθλο που είχε επιτελέσει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα